Ετοιμότητα για κινητοποιήσεις ενάντια στις μονάδες βιορευστών

Τοπικά

Αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στη δημιουργία μονάδων βιορευστών στην περιοχή της ΤΚ Λύγγου είναι η Επιτροπή Αγώνα Γραμμενοχωρίων, μετά την έγκριση που έλαβαν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το αρμόδιο συμβούλιο της Αποκεντρωμένη Διοίκησης. 

Η κα Παρασκευή Κόντου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Γραμμενοχωρίων σε δηλώσεις της στο ITV, αναφέρθηκε στην απόφαση, σημειώνοντας πως δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στους κατοίκους, αφού ανέμεναν τη συγκεκριμένη εξέλιξη. «Εντύπωση μας προκαλεί το ότι όλο αυτό το διάστημα και ενώ μας ζητούσαν επιπλέον στοιχεία και τα προσκομίζαμε, η απόφαση είναι σαν να μην έχει λάβει υπόψιν της κανένα από αυτά. Όπως και να έχει πάντως το περιμέναμε, και είχαμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αυτό, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με κάθε μορφή», ανέφερε η κα Κόντου, παραπέμποντας ωστόσο στις αποφάσεις της συνέλευσης των κατοίκων και της Επιτροπής Αγώνα. Επίσης, η κα Κόντου εξέφρασε την εκτίμηση, ότι όπως από την αρχή, έτσι και τώρα, αρωγός στην προσπάθεια των κατοίκων θα σταθεί ο δήμος Ζίτσας, ενώ πρόσθεσε πως οι κάτοικοι είχαν απευθυνθεί προ μηνών και στον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά, που είχε δεσμευτεί ενώπιόν τους, πως εφόσον αποδεδειγμένα πρόκειται για επενδύσεις που προκαλούν ρυπογόνα δραστηριότητα στην περιοχή, θα εξεταστούν οι φάκελοι τους αναλυτικά.

Στα αξιοσημείωτα, ότι στην περιοχή του Λύγγου και των Γραμμενοχωρίων, οι τελικές αιτήσεις αναφέρονται σε δύο επενδύσεις, ενώ δεν προκύπτει μία τρίτη, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Η συγκεκριμένη επένδυση σύμφωνα με τον φάκελο και την αίτηση που έχει υποβληθεί προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών και πυρολυτικών ελαίων τα οποία παράγονται από προϊόντα που προέρχονται από την πυρόλυση υπολειμμάτων ξυλώδους βιομάζας. Η πρώτη ύλη θα προέρχεται από φυτικά έλαια, από ενεργειακές καλλιέργειες, με τον αστερίσκο όμως, ότι τέτοιου είδους καλλιέργειες δεν υπάρχουν στην Ήπειρο, αλλά μόνον στην Κεντρική Μακεδονία και φυσικά στο εξωτερικό.