Ετοιμότητα ενόψει χειμώνα

Τοπικά

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενόψει της χειμερινής περιόδου αποτέλεσαν τα κυρίαρχα θέματα της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Στόχος η προετοιμασία όλων για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

Ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου, περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε την αναγκαιότητα διαρκούς ετοιμότητας γιατί, όπως είπε, μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή κάποιο επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο που θα απαιτεί άμεση επέμβαση. Αναφέρθηκε, επίσης, στις παρεμβάσεις που γίνονται στα ποτάμια της Ηπείρου για την απομάκρυνση των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο (αν και η αρμοδιότητα ανήκει στα κατά τόπους Δασαρχεία), αλλά και σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών εργασιών στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Με αφορμή την πρόσφατη πλημμύρα στα Σύβοτα τόνισε ότι δεν μπορεί να τα βάζουμε με τη φύση και απαιτείται πλέον γενναία παρέμβαση για να διορθωθεί η κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε ότι τους χειμερινούς μήνες η Εθνική Οδός Ιωαννίνων- Τρικάλων θα κλείσει- όπως κάθε χρόνο- στην περιοχή της Κατάρας, για να «μη διακινδυνεύουμε ζωές» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαραίτητοι οι καθαρισμοί

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει έγκαιρη προετοιμασία με καθαρισμούς όπου χρειάζονται, αποκαταστάσεις ρεμάτων, ενημέρωση κατοίκων κ.α.», ενώ αναφέρθηκε και στα μηνύματα ειδοποίησης μέσω του «112», λέγοντας ότι «οι προειδοποιήσεις που στέλνονται είναι πολύ χρήσιμες και πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη, έστω και αν ορισμένες φορές οι μετεωρολογικές προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται».

Την ετοιμότητα τους ενόψει του χειμώνα εξέφρασαν – με επιμέρους επισημάνσεις- όσοι τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη. Στη διάρκεια της σύσκεψης ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας έθεσε το ζήτημα της καταγραφής των ετοιμόρροπων κτηρίων και ζήτησε να ελεγχθούν τα ετοιμόρροπα κτίρια εντός οικισμών, ώστε να μην υπάρξουν απρόοπτες καταστάσεις και δυστυχήματα, ζητώντας  τη συνδρομή του ΤΕΕ.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων θ κ. Μ. Ελισάφ ανέφερε ότι ο δήμος παρεμβαίνει σε περιπτώσεις καταγγελιών, επισημαίνοντας ωστόσο τις δυσκολίες που υπάρχουν από τις ελλείψεις προσωπικού της Πολεοδομίας, αλλά και από την αδυναμία ιδιοκτητών να παρέμβουν για την αποκατάσταση των κτηρίων.

Αναγκαίος ο έλεγχος των πεζοποριών

Επίσης αναδείχτηκε από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, τον Διοικητή Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων κ. Βασίλη Οικονόμου και το Δήμαρχο Ζαγορίου, ήταν οι- χωρίς έλεγχο – μετακινήσεις επισκεπτών σε ορεινές και δύσβατες περιοχές, όπως Δρακολίμνη, Τζουμέρκα κλπ. «Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, κινδυνεύουν άλλοι εργαζόμενοι που σπεύδουν να βοηθήσουν, επιβαρύνονται με μεγάλες δαπάνες οι αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αναζήτηση ή την παροχή βοήθειας. Θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού να συμβάλλουμε όλοι ώστε να περιοριστούν σε ημέρες με μεγάλη επικινδυνότητα οι πεζοπορίες σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση», τόνισε ο κ. Μαυρογιώργος.

Από την πλευρά του ο κ. Σουκουβέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση γιατί σε πολλές περιπτώσεις επισκέπτες δεν υπακούν στις οδηγίες που τους δίνονται, με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Σιαράβα να ζητά τη συνδρομή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για μεγαλύτερη ενημέρωση.

Ο διοικητής Π.Υ. Ιωαννίνων κ. Οικονόμου τόνισε ότι για την άμεση περισυλλογή και περίθαλψη τραυματιών κλπ θα συμβάλει η βάση ελικοδιάσωσης που ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί από την Κυβέρνηση, και όπως συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης αυτή η πρωτοβουλία θα αρχίσει από την Ήπειρο.

 Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρ. Ντακαλέτσης, που, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα γραφεία Πολιτικής Προστασίας των δήμων παραμένουν ανενεργά, δεν υπάρχει επίσης το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού και ζήτησε να υπάρχει περαιτέρω συντονισμός ως προς τη διάθεση των μηχανημάτων για τους αποχιονισμούς.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη προσωπικού, αλλά και στις εργασίες που γίνονται για καθαρισμό των φρεατίων. Ο δήμαρχος Κόνιτσας Ν. Εξάρχου επίσης αναφέρθηκε στην έλλειψη χειριστών για τα μηχανήματα του δήμου.

Η Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σταματούλα Λογοθέτη αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία ενημέρωσης των μαθητών

σε ζητήματα έκτακτων αναγκών. Ακόμη, μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκαν ως προς το σχεδιασμό των υπηρεσιών τους, ο Ταξίαρχος Διοικητής της 8 ης Μ/Τ Γεώργιος Παππάς, ο Υποστράτηγος Διοικητής της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου κ. Κων. Δούβαλης, ο Αστυν. Διευθυντής Ιωαννίνων κ. Β. Μουσελίμης, εκπρόσωποι από την Εγνατία Οδός Α.Ε., και Ιόνια Οδός Α.Ε., εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και άλλων Δήμων.

Απολογισμός Αντιπυρικής περιόδου

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου έγινε και απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2022. Όπως είπε ο υποστράτηγος Δ. Κοντογιάννης, ήταν μια πολύ καλή χρονιά που «όλοι σταθήκαμε στο ύψος μας», εξηγώντας ότι δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στις τουριστικές περιοχές της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας, κάτι που θα γίνει και την επόμενη χρονιά.

Ο διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου αρχιπύραρχος κ. Απ. Βασδέκης αναφέρθηκε σε αριθμητικά στοιχεία πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων. Συνολικά εκδηλώθηκαν 191 πυρκαγιές (έναντι 239 πέρυσι) και κάηκαν 1925 στρέμματα (έναντι περίπου 6.000 πέρυσι). Από τα 1925 τα 700 ήταν δάση και τα υπόλοιπα χορτολιβαδικές εκτάσεις. Κατά Π.Ε. οι πυρκαγιές ήταν: Ιωάννινα 50, Άρτα 53, Θεσπρωτία 50, Πρέβεζα 38. «Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι για μια ακόμη χρονιά η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της πρόληψης, αποτυπώνεται στις λίγες πυρκαγιές που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και στις λίγες σχετικά εκτάσεις που κάηκαν χάρη στην αποτελεσματική επέμβαση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου», τόνισε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δ. Μαυρογιώργος ο οποίος καταλήγοντας πρόσθεσε: «Θέλω να σας μεταφέρω και τις πολύ θετικές αναφορές που έχουν γίνει για την οργάνωση και αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που γίνονται στη Ήπειρο, στις αλλεπάλληλες πανελλαδικές συσκέψεις που έχει διοργανώσει μέχρι τώρα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», τόνισε.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ