Έρχεται η ώρα της ανακατασκευής της κεντρικής πλατείας

Τοπικά

Το 2024 αναμένεται να είναι έτοιμη η κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο

Το 2024 αναμένεται να είναι έτοιμη η κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο, ενώ τα έργα στην κεντρική πλατεία αναμένεται να ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα, καθώς οι γιορτές τελείωσαν, ενώ η σύμβαση έχει υπογραφεί στο τέλος του 2022.

Η κεντρική πλατεία βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση τα τελευταία χρόνια και σίγουρα χρειάζεται ανακατασκευή και ανάπλαση αφού η σημερινή της εικόνα μόνο σε πλατεία δεν παραπέμπει.

Ο κ. Αρλέτος εξήγησε ότι η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να τρέξουν τα έργα καθώς πρόκειται για το κεντρικότερο σημείο της πόλης, με την μεγαλύτερη κίνηση. Θέλουν στην ουσία να προχωρήσουν γρήγορα και με προγραμματισμό ώστε να αποδοθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο χώρος στους πολίτες.

Το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας έχει προϋπολογισμό 5,2 εκατομμυρίων ευρώ και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το φυσικό αντικείμενο της ανάπλασης της πλατείας Πύρρου είναι αποτέλεσμα των σχεδίων που είχαν βραβευτεί μετά τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αναβάθμιση και λειτουργικότητά της.  Ο αντιδήμαρχος από τη μεριά του, εξήγησε ότι όταν παρέλαβαν την μελέτη από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν είχε εξασφαλισμένο το σύνολο της χρηματοδότησης πάρα μόνο 1 εκ το οποίο και μέσα στην περίοδο της πανδημίας διοχετεύτηκε- με απόφαση του κράτους- για την κάλυψη άλλων αναγκών «όταν αναλάβαμε το Δήμο, είδαμε το φάκελο προχωρήσαμε σε διορθώσεις και εντάξαμε το έργο εξ ολοκλήρου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης» τονίζει ο αντιδήμαρχος απαντώντας στα όσα κυρίως αναφέρει η αντιπολίτευση για αύξηση του προϋπολογισμού του έργου.

Οι αλλαγές στην εικόνα της πλατείας

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών ανάπλασης, προβλέπεται ανακατασκευή του δαπέδου της πλατείας και επιπρόσθετα στο πεζοδρόμιο που κυκλώνει το χώρο της Όασης και φτάνει μέχρι την είσοδο του υπόγειου παρκινγκ, κατασκευή της μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας, ανακατασκευή των απολήξεων των κλιμακοστασίων του υπόγειου παρκινγκ, κατασκευή νέου κλιμακοστασίου ένωσης της πλατείας με τη συμβολή των οδών Θεοδωρίδη, Τσιρογιάννη και Μπιζανίου στο νοτιοανατολικό άκρο της, καθώς και εργασίες εξοπλισμού της πλατείας με κατασκευές όπως το μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, τα υπόλοιπα καθιστικά και το υδάτινο κοίλο στο κέντρο της. Τέλος θα γίνουν και οι απαραίτητες εργασίες για την ένωση της κεντρικής πλατείας με το πάρκο Κ. Μπέγκα, με τον κ. Αρλέτο να τονίζεοι ότι «Η ολοκλήρωση των έργων θα αλλάξει την εικόνα όλης της περιοχής».

Πλατεία και κόμβος αλλάζουν την κουλτούρα μας…

Το έργο της κεντρικής πλατείας, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, αναμένεται να αναδείξει συνολικά την εικόνα του κέντρου σε συνδυασμό και με τον κόμβο που έχει ολοκληρωθεί.

Ο κ. Αρλέτος ρωτήθηκε και για τα συμπεράσματα λίγους μήνες μετά την λειτουργία του κόμβου που έχει αλλάξει την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, υποστηρίζοντας ότι ο κυκλικός κόμβος έχει αναβαθμίσει αισθητικά το κέντρο των Ιωαννίνων, ενώ συμβάλλει στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος και παράλληλα αλλάζει την κουλτούρα όλων μας καθώς φαίνεται να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός οδηγών – πεζών και αντίστροφα.

Να θυμίσουμε ότι είναι ένας από τους τρεις κόμβους, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο συνολικό έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (σ.σ. Οι άλλοι δυο είναι ένας στη συμβολή της Λεωφόρου Γράμμου και των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Καλπακίου, στην βόρεια είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων και ο άλλος στην συμβολή της Λεωφόρου Γράμμου με την οδό Ίωνος Δραγούμη).

Τέλος, αναφορικά για άλλες παρεμβάσεις αλλά και για την κυκλοφοριακή μελέτη που δεν υπάρχει, ο κ. Αρλέτος εξήγησε ότι υπάρχουν άλλα εργαλεία όπως το ΣΒΑΚ που δίνει τις κατευθύνσεις, ενώ εξήγησε ότι από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση και την λειτουργικότητα των εκάστοτε έργων υπάρχει απόσταση που καλό θα ήταν να λαμβάνεται υπόψη όλων.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ