Επιστροφή με μετρημένους μαθητές

Τοπικά

Μετά από δύο μήνες απουσίας λόγω κορωναϊού επέστρεψαν στα θρανία τη Δευτέρα οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, με συνθήκες όμως εντελώς διαφορετικές από αυτές που είχαν συνηθίσει.
Τα μέτρα προστασίας επιβάλλουν διαφορετικούς κανόνες τους οποίους μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να τηρούν λόγω της πανδημίας.
Αποστάσεις, απολυμαντικά και συχνός καθαρισμός συνθέτουν την νέα εικόνα στις σχολικές δομές, την ώρα που το ποσοστό προσέλευσης των μαθητών ποικίλει ανά περιοχή σύμφωνα, με στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Σημειώνεται πως στην Ήπειρο λειτουργούν 78 Λύκεια και 16 ΕΠΑΛ.
Παρά ταύτα η προσέλευση των μαθητών της Γ’ Λυκείου κινήθηκε στην Ήπειρο λίγο πάνω από το 50% την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Ένα ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό, απολύτως όμως αναμενόμενο και για την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, αλλά και ενόψει ενός μεγαλύτερου κύματος μη προσέλευσης τις επόμενες ημέρες. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που το επισήμαναν και οι ίδιοι οι μαθητές της Γ’ τάξης του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, που προσήλθαν στο σχολείο τους το πρωί της Δευτέρας και μίλησαν στο φακό του ITV. Όπως τόνισαν σχεδόν όλοι, τη Δευτέρα προσήλθαν στο σχολείο κυρίως για να δουν από κοντά συμμαθητές και καθηγητές, αλλά και για να παραλάβουν τα ειδικά έντυπα που θα δικαιολογούν τις απουσίες τους τις επόμενες εβδομάδες μέχρι την τυπική λήξη της σχολικής χρονιάς και πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Από τη μία το εντατικό διάβασμα για τις εξετάσεις και από την άλλη ο φόβος για το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει, ενώ βρίσκεται στο σχολείο, αναμένεται να λειτουργήσει καθοριστικά ώστε ο αριθμός των μαθητών, που θα προσέρχεται τις επόμενες ημέρες στα σχολεία, να είναι ακόμη μικρότερος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, την ίδια άποψη για το φόβο που έχουν για τον κορωναϊό ενστερνίστηκαν και κάποιοι γονείς, που βρέθηκαν και αυτοί το πρωί της Δευτέρας στο σχολείο, λέγοντας, ότι ακόμη κι αν θέλει το παιδί να έρθει, στο σχολείο δε θα γίνει κάτι παραπάνω πέρα από επαναληπτικά μαθήματα, ενώ υπάρχει και ένας μεγαλύτερος κίνδυνος να νοσήσει.

Ετοιμότητα στις σχολικές μονάδες

Οι σχολικές μονάδες όπως το Λύκειο της Ζωσιμαίας, ήταν απόλυτα έτοιμες να υποδεχτούν με τους όρους ασφαλείας και αποστάσεων που περιγράφονται στη σχετική απόφαση του υπ. Παιδείας, ωστόσο όπως ανέφεραν τόσο ο διευθυντής του Λυκείου κ. Αγγέλης, όσο και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ηπείρου Κων. Καμπουράκης, η προσέλευση των μαθητών της Γ’ Λυκείου είναι αναμενόμενα μικρή και λόγω της περιόδου, αλλά κυρίως λόγω της συγκυρίας με την εξέλιξη της πανδημίας.
«Εμείς έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα για να τηρούνται οι αποστάσεις μέσα στις τάξεις, με τα αντισηπτικά που βρίσκονται παντού, όμως τα παιδιά έχουν κρατήσει απουσίες από πριν και η συμμετοχή δεν αναμένουμε να είναι μεγάλη, αφού μας ζητούν να συμπληρώσουν τα σχετικά έγγραφα για να κάνουν γνωστή την απουσία τους και το επόμενο διάστημα. Πιστεύω ωστόσο ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μάιου, θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή από τους μαθητές της Α’ Λυκείου και μικρότερη από τους μαθητές της Β’ Λυκείου», ανέφερε ο κ. Αγγέλης.
Επιβεβλημένη χαρακτήρισε τέλος την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στο φυσικό τους χώρο, ο κ. Καμπουράκης, προσθέτοντας ότι είναι απολύτως κατανοητές και οι δυσκολίες και οι ενστάσεις, πλην όμως δε μπορούν να υπάρξουν σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η προσέλευσης σε ποσοστά

Σε επίπεδο Ηπείρου, η προσέλευση των μαθητών της Γ’ τάξης τη Δευτέρα καταγράφηκε ως εξής:
ΠΕ Ιωαννίνων 58,7%
ΠΕ Άρτας 46%
ΠΕ Θεσπρωτίας 57%
ΠΕ Πρέβεζας 56%

Οι νέοι κανόνες

Όπως είναι ήδη γνωστό, η επιστροφή των μελών της σχολικής κοινότητας γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας, με την τήρηση της απόστασης 1,5 μέτρου να είναι το βασικότερο.
Η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος δεν θα πραγματοποιείται και οι μαθητές θα πηγαίνουν απευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.
Σε κάθε τάξη θα βρίσκονται μέχρι 15 μαθητές, οι οποίοι θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον.
Ο εξαερισμός των αιθουσών θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.
Επιπλέον, οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα. Αντίθετα, προβλέπεται σταδιακή έξοδος και με σειρά, ενώ κάθε τμήμα θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο.
Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία είναι κλειστά.
Ακόμη, σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός στα σχολεία, τα οποία έχουν «εξοπλιστεί» με αντισηπτικά. Ως προς τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, αυτή είναι προαιρετική στις αίθουσες και τα μέσα που θα τους μεταφέρουν.
Για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της σχολικής κοινότητας, θα ενεργοποιείται το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, στη βάση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό. Δεν προβλέπεται να κλείνει το σχολείο σε περίπτωση κρούσματος.
Σχετικά με τις απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών, υπάρχει πρόβλεψη άδειας για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, ενώ θα συνεχιστούν οι άδειες ειδικού σκοπού στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο. Για όσους μαθητές υπάρχει ειδικός λόγος απουσίας από το σχολείο προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης.

Στις 18 Μαΐου η επαναφορά της υπόλοιπης δευτεροβάθμιας

Την επόμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, θα ανοίξουν τα σχολεία και για τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και των γυμνασίων. Οι μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων πιθανώς να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών. Από το υπουργείο έχει ξεκαθαριστεί ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν πάλι «μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».