Επικοινωνία Τσιόδρα – Ελισάφ για το lockdown στα Ιωάννινα

Τοπικά

Μακρά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επικοινωνία για την επιδημιολογική κατάσταση στα Ιωάννινα

Μακρά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επικοινωνία για την επιδημιολογική κατάσταση και το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στα Ιωάννινα, είχαν την Παρασκευή το πρωί ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ με τον Καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Τσιόδρας, όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ, μιλώντας στο ITV, επισήμανε, ότι με βάση τα αριθμητικά στοιχεία της καταγραφής των κρουσμάτων τα Ιωάννινα έχουν εισέλθει σε μία επικίνδυνη πορεία και θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από όλους στην τήρηση των μέτρων, ώστε οι δείκτες να πέσουν χαμηλότερα. Ο κ. Ελισάφ από την άλλη έδωσε την εικόνα των κρουσμάτων των τελευταίων δύο εβδομάδων, τα περισσότερα εκ των οποίων αναφέρονται σε συγκεκριμένες συρροές (Πεδινή, Χατζηκώστα, Πωγώνι και πλέον με μεγάλη διασπορά στη Ζίτσα), που ελέγχονται μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων.

Δυσαρέσκεια για τις διαρροές των λοιμωξιολόγων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Ελισάφ έθεσε και το θέμα της αδόκιμης διαρροής πληροφοριών από τη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη από την οποία προέκυψε και το ενδεχόμενο νέων μέτρων στα Ιωάννινα, τονίζοντας, ότι θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί γιατί με τον τρόπο αυτό δημιουργούν σύγχυση στην τοπική κοινωνία, την ίδια στιγμή, που κανείς δεν έχει συζητήσει με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για την πορεία της διασποράς και για επιμέρους παραμέτρους, όπως είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία.

«Δε γίνεται να στέλνουν κάποιοι ένα SMS από τη συνεδρίαση και να ενημερώνουν τα μέσα για κάποιες περιοχές στη χώρα, χωρίς να υπάρχει καμία άλλη επίσημη ενημέρωση και επικοινωνία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ.

Όπως προέκυψε, οι λοιμωξιολόγοι στη συνεδρίασή τους την Τετάρτη είχαν μόνο την αριθμητική εικόνα των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων στα Ιωάννινα και όχι την γεωγραφική τους κατανομή ή προέλευση. Ως εκ τούτου, οι παρεμβάσεις των τοπικών αρχών σχετικά με την «χρέωση» στην περιοχή μίας πιο επιβαρυμένης εικόνας από την πραγματική, λόγω των νοσηλειών από τη γειτονική χώρα, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη χθεσινή απόφαση, που δεν περιλαμβάνει τα Ιωάννινα στις «κόκκινες» περιοχές.

Έκκληση για το Χατζηκώστα

Εκτός από τη διασπορά στην ΤΚ Ζίτσας και σε όμορες Κοινότητες το στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, είναι η εκτεταμένη διασπορά στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, που συνεχίζει να «δίνει» κρούσματα ακόμη και μεταξύ των υγειονομικού προσωπικού. Ο κ. Ελισάφ απηύθυνε έκκληση στους συναδέλφους του ιατρούς και το λοιπό υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου, να εμβολιαστούν, ως μία πράξη ύψιστης ατομικής και κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους εαυτούς τους, στο έργο που επιτελούν στην «πρώτη γραμμή» της μάχης και στην τοπική κοινωνία.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ