Επαρκές το προσωπικό αλλά μόνο για την Ήπειρο

Τοπικά

Περιορισμένο προβληματισμό προκαλεί, προς το παρόν τουλάχιστον, η μη ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ήπειρο με επιπλέον προσωπικό κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό είναι επαρκές για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της Ηπείρου, αυτό όμως δεν θα ισχύει σε περίπτωση που κληθεί να συνδράμει σε άλλες περιοχές, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ενδεικτικά πως πυροσβέστες από την Ήπειρο έχει τύχει να μετακινηθούν εκτάκτως στα Κύθηρα, την Εύβοια μέχρι και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και αν αυτό συμβεί και φέτος, τότε κινδυνεύει να βρεθεί αθωράκιστη η Ήπειρος.

Υπενθυμίζεται πως ο αποκλεισμός της Ηπείρου από τον πίνακα των νέων προσλήψεων προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, χωρίς όμως να έχουν αποτέλεσμα.

Για την προετοιμασία που έχει γίνει ήδη και που εξελίσσεται για την αντιπυρική περίοδο μίλησε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Απ. Βασδέκης, χαρακτηρίζοντας επαρκές το προσωπικό στην Ήπειρο, αλλά μόνο στην περίπτωση που δε θα κληθεί να συνδράμει άλλες υπηρεσίες σε άλλες γεωγραφικές περιφέρειες.

Στο μεταξύ, η Πυροσβεστική Διοίκηση βρίσκεται σε επαφή με την Πολιτική Προστασία του δήμου Ιωαννιτών και τη ΔΕΥΑΙ ώστε να αντιμετωπιστούν από νωρίς τα προβλήματα που καταγράφηκαν το περσινό καλοκαίρι στο δασύλλιο των Ιωαννίνων, με πολλά μη λειτουργικά υδροστόμια. Επρόκειτο όπως τόνισε ο κ. Βασδέκης για τεχνικά ζητήματα και όχι τροφοδοσίας ή επάρκειας με νερό, για τα πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν επιτήρηση στο δασύλλιο, τα οποία θα είναι προτιμότερο να αντιμετωπιστούν πριν μπούμε στον Ιούνιο.

 

 

Ενίσχυση με εναέρια μέσα

 

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου πριν από 10 ημέρες αναφέρθηκε ότι το αρχηγείο σχεδιάζει να ενισχύσει τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που θα μισθωθούν για το φετινό καλοκαίρι. Έτσι γίνεται λόγος για τη μίσθωση 20 ελικοπτέρων πυρόσβεσης, τα 12 εκ των οποίων θα είναι μεσαίου τύπου, όπως αυτό που είχε ως βάση του πέρυσι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και για άλλα 8 ελικόπτερα βαρέως τύπου. Η διασπορά των δυνάμεων αυτών θα γίνει από το αρχηγείο με την περιφερειακή διοίκηση να έχει ήδη υποβάλλει τις προτάσεις της για το ελικόπτερο πυρόσβεσης στα Ιωάννινα, και αν είναι εφικτό αυτό να είναι βαρέως και όχι μεσαίου τύπου.