ΕΝΤΑΧΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ  -«Τρέχουν» έργα 38 εκατ. ευρώ

Τοπικά

Στην σημασία των έργων οδικής ασφάλειας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, την δημοπράτηση των οποίων προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο είναι το οδικό τμήμα Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας η σύμβαση του οποίου υπογράφηκε. Το ύψος του ανέρχεται σε 23.600.000 ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από τρεις χρηματοδοτικές πηγές. Συγκεκριμένα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διατίθενται 9.370.000 ευρώ, από την ΣΑΕΠ 030 Ηπείρου με 7.930.000 ευρώ και από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υποδομών και Μεταφορών 2021-2025 με 6.300.000 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 38 εκ. ευρώ και σύμφωνα με τον περιφερειάρχη έχουν «ώριμες μελέτες και αδειοδοτήσεις και αυτό επιτρέπει να δημοπρατηθούν».

Τα υπόλοιπα έργα αφορούν κυκλικούς κόμβους σε σημεία του Εθνικού Οδικού δικτύου που έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας, ήτοι:

– Σε Λούτσα Πρέβεζας με προϋπολογισμό 2.350.000 ευρώ

– Σε Βαλανιδοράχη- Μεσοπόταμο Πρέβεζας (διπλός κόμβος) με προϋπολογισμό 3.480.000 ευρώ.

– Σε Λαψίστα Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ

– Σε Επισκοπικό Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 6.800.000 ευρώ

Στο μεταξύ,  αναφέρθηκε και στα σημαντικά έργα πολιτισμού που επίσης τρέχει η Περιφέρεια σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην έναρξη των εργασιών για την παράκαμψη, που αποτελούσε μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη σύνταξη του φακέλου για την ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στα  μνημεία  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Ωστόσο  για την αρτιότητα της πρότασης υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως, επισημάνθηκε,  είναι οι απαλλοτριώσεις ώστε να ενοποιηθεί ο χώρος, το ξήλωμα της ασφάλτου από το τμήμα της Εθνικής οδού που σήμερα διέρχεται από τον Αρχαιολογικό χώρο κλπ. Στο επίκεντρο και το πρόβλημα που υπάρχει με τη διέλευση του αγωγού ύδρευσης ο οποίος χρήζει αντικατάστασης. Εκτός της Αρχαίας Νικόπολης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα Ιαματικά Λουτρά Πρέβεζας για τα οποία η υπουργός Πολιτισμού είχε ζητήσει να ενταχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Κ.Α.Σ. η τροποποίηση της μελέτης, για το Τέμενος Ιμαρέτ και για το Κάστρο Κιάφας για το οποίο η Περιφέρεια θα παραδώσει τη μελέτη στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες.

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη

Ο κ. Καχριμάνης ρωτήθηκε και για την παρουσία του στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία με «σταθμούς» τη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη.

Ο περιφερειάρχης βρέθηκε στη Δερβιτσάνη. Μίλησε για την έντονη συναισθηματική φόρτιση που υπήρχε από πλευράς της μειονότητας αλλά και την δέσμευση του πρωθυπουργού για δημιουργία «γέφυρας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας. «Εμείς από την πλευρά μας όπου μας ζητηθεί θα προωθήσουμε θέματα στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας-Αλβανίας» τόνισε.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ