Ενδιαφέρον για τα προβλήματα των πυροσβεστών

Τοπικά

Διήμερο περιοδειών πραγματοποίησε κλιμάκιο της Τ.Ο Ιωαννίνων του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Σ. Κωστή, Δ. Πιτσιάβα και την Όλυ Τζουμάνη, στους πυροσβεστικούς σταθμούς της πόλης στο χρονικό διάστημα 26/05-27/05/2020 με αφορμή τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ επισκέφτηκαν τις υπηρεσίες που στεγάζονται στο Διοικητήριο της Πυροσβεστικής, στο 2 Π.Σ. Ιωαννίνων και στο 3 ΠΣ Ιωαννίνων στην ΒΙΠΕ που στεγάζονται και οι υπηρεσίες της ΕΜΑΚ καθώς και το πεζοπόρο Τμήμα Ηπείρου, συζήτησαν με τους πυροσβέστες και μοίρασαν την επερώτηση που κατάθεσε το ΚΚΕ στη βουλή για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ άκουσε τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πυροσβέστες, στην προσπάθεια τους να επιτελέσουν το καθήκον τους αλλά και το «ξεσπίτωμά» τους με μεταθέσεις σε όλη την χώρα που έφερε το νέο νομοσχέδιο με την κατάργηση του κανονισμού των μεταθέσεων.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά για τις σοβαρές ελλείψεις των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι παρ’όλο που είναι γνωστές οι ελλείψεις ΜΠΑ πως προς το παρόν στους εποχικούς και 5ετους υποχρέωσης τους έχει δοθεί μόνο μια φόρμα εργασίας, δεν έχει χορηγηθεί επενδυτής άνω και κάτω, κράνος αστικών πυρκαγιών, άρβυλα δασικού τύπου κ.α. Η κατάσταση αυτή, έχει οδηγήσει τους πυροσβέστες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να καλύπτουν μόνοι τους βασικές ανάγκες εξοπλισμού μετατρέποντας σε ατομική ευθύνη του πυροσβέστη την κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων των ΜΑΠ.

Παράλληλα αναδείχθηκε η παλαιότητα και οι ελλείψεις στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό με οχήματα που ουσιαστικά είναι ασυντήρητα, έχουν παλαιωμένα ελαστικά.

Τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ κάλεσαν  τους πυροσβέστες να συμπορευτούν μαζί με το ΚΚΕ.