Εμβολιασμός και για Covid και για εποχική γρίπη

Τοπικά

Η Πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου προτείνει

Σε εγρήγορση είναι η επιστημονική κοινότητα καθώς παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας ενώ ταυτόχρονα οι επιστήμονες καλούν τους ανεμβολίαστους να εμπιστευτούν την επιστήμη και να κάνουν το εμβόλιο.

Την ίδια ώρα πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η συνταγογράφηση του εμβολίου για την εποχική γρίπη. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τα δυο εμβόλια μπορούν να γίνουν και ταυτόχρονα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, εάν πρέπει να γίνει επιλογή εμβολίου θα πρέπει να προτιμηθεί το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού.

Η πνευμονολόγος και γραμματέας του Συλλόγου Ιδιωτών Πνευμονολόγων, Βασιλική Λάζου ρωτήθηκε για τα εμβόλια αλλά και την πτωτική πορεία του ρυθμού των εμβολιασμών.

Επανεκκίνηση σε περιοχές που έχουν μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων

Η κα. Λάζου υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ανασύνταξη από πλευράς της κυβέρνησης με στόχευση σε περιοχές που παρουσιάζουν μικρά ποσοστά εμβολιασμού ενώ επεσήμανε ότι οι αποφάσεις για περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Η κα. Λάζου ωστόσο σπεύδει να τονίσει ότι οι περισσότερες ελευθερίες στην εστίαση για παράδειγμα προϋποθέτουν να είναι εμβολιασμένο και το προσωπικό που θα εργάζεται σε τέτοια καταστήματα.

Εμβολιασμός για την εποχική γρίπη

Η κα. Λάζου επεσήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα των τελευταίων μηνών, η χρήση της μάσκας, η αποφυγή επαφών, το κλείσιμο των σχολείων, η τηλεργασία κλπ οδήγησαν μεταξύ άλλων και στον δραστικό περιορισμό της εμφάνισης τον χειμώνα γρίπης και κρυολογήματος.

Όμως από την άλλη το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου μην έχοντας έρθει σε καμία επαφή με όλους αυτούς τους ιούς για διάστημα ενός έτους ή και περισσότερο θα «ξεχάσει» πώς να τους αντιμετωπίζει και δεν θα είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί άμεσα και να τους καταπολεμήσει όταν αυτοί επανεμφανισθούν καθώς μετά τους εμβολιασμούς οι κοινωνίες θα επανέρχονται σε μια κανονικότητα.

«Είναι αλήθεια ότι πέρυσι, τόσο λόγω των lockdown όσο και της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, η γρίπη δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί. Κάθε χρόνο προκαλούσε δεκάδες θανάτους, όμως την περυσινή χρονιά οι διακομιδές στα νοσοκομεία, είχαν σχεδόν μηδενιστεί. Σημαίνει αυτό ότι ο ιός εκριζώθηκε; Κάθε άλλο. Μία σειρά από επιδημιολογικά δεδομένα, συνηγορούν στο ότι τόσο η γρίπη όσο και οι άλλοι ιοί του αναπνευστικού που επιστρέφουν μόλις πιάνουν τα πρώτα κρύα, μπορεί να εμφανιστούν και γι΄ αυτό το λόγο οφείλουμε να είμαστε θωρακισμένοι με το εμβόλιο το οποίο μπορεί να γίνει και στα τέλη του μήνα ή αρχές Νοεμβρίου» κατέληξε η κα. Λάζου.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ