Ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες οι ξενοδόχοι

Τοπικά

Τηλεδιάσκεψη της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας

Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021. Στη συνάντηση συμμετείχε σύσσωμο το ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και αρκετά από τα μέλη της, καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Ζωητός.
Στη συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, οι ξενοδόχοι της περιοχής μας ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της ΠΟΞ Κ. Τάσιο για το τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες μέρες, τις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο και θα τον επηρεάσουν σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι για το άνοιγμα του τουρισμού και την επισκεψιμότητα το επόμενο διάστημα.
Επιγραμματικά αναφέρθηκαν τα εξής:

-Κατά πάσα πιθανότητα χάνουμε και το Πάσχα του 2021 (δεύτερο συνεχόμενο Πάσχα), διότι με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας είναι πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό.
-Ημερομηνία ορόσημο αποτελεί η 14/05/2021 για το άνοιγμα του τουρισμού και τον μετακινήσεων.
-Δεν υπάρχει ακόμη σαφής ημερομηνία ένταξης των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση στην πλατφόρμα εμβολιασμού, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα προηγηθούν άλλων επαγγελματικών ομάδων.
-Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιοποιηθεί το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για το τρέχον έτος, όπου σε γενικές γραμμές δεν προβλέπονται μεγάλες διαφοροποιήσεις από το προηγούμενο.
-Οι αναστολές των εργαζομένων θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι 30/06/21.

-Προβλέπονται από τον προσεχή Σεπτέμβριο επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού που απασχολείται στον τουρισμό και την εστίαση.
-Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις με σκοπό την επιδότηση τόκων και δόσεων δανείων για το επόμενο 8μηνο.
-Θα προκηρυχθεί νέο Πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”, με στόχο να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Όσα Voucher δεν εκτελέστηκαν την προηγούμενη χρονιά λόγω lockdown και απαγόρευσης μετακινήσεων, έχουν ισχύ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
-Αναμένεται πρόγραμμα επιδότησης για τα ξενοδοχεία, αντίστοιχο με αυτό της εστίασης.
-Μέχρι 30/06/21 θα έχουν αναρτηθεί όλες οι διατάξεις του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα και της Δεύτερης Ευκαιρίας, δίνοντας την δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου που αντιμετωπίζουν προβλήματα να ενταχθούν στο πρόγραμμα με πολύ ευνοϊκούς όρους και μέχρι 240 δόσεις.

-Ξενοδοχεία Καραντίνας, θα λειτουργήσουν 1 (ένα) ανά Περιφέρεια με σύμβαση 15ευρώ/δωμάτιο την ημέρα, διάρκειας 6 μηνών, η οποία θα είναι προπληρωμένη. Σε περίπτωση διαμονής κρούσματος, η αποζημίωση ανά ημέρα θα είναι 45 ευρώ επιπλέον του αρχικού ποσού.
-Μέσω του ταμείου Ανάκαμψης, θα προκηρυχθεί πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης των Ξενοδοχείων στα πρότυπα του “Εξοικονομώ” με πολύ ευνοϊκούς όρους, το οποίο ειδικά για τους Ορεινούς Προορισμούς θα έχει και κάποιο επιπλέον ποσοστό επιδότησης.
-Εργαζόμενοι του κλάδου οι οποίοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνουν PCR TEST 2 φορές τον μήνα με ευθύνη της επιχείρησής.
-Επίκειται η επιδότηση των πάγιων δαπανών του 2020 εντός των επόμενων ημερών, αναμένονται οι λεπτομέρειες και η ανάρτηση των όρων του προγράμματος.

Από όλες τους συμμετέχοντες έγινε σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολεμική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού, με οδυνηρές συνέπειες για όλους τους επαγγελματίες, είτε η επιχείρηση τους είναι δωδεκάμηνης λειτουργίας, είτε εποχική, κάτι που έχει βαθιά αρνητική επίδραση στις τοπικές οικονομίες κάθε περιοχής, αλλά και στην Εθνική Οικονομία της χώρας μας γενικότερα.
Διαπιστώθηκε ότι και το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο για τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους περισσότερους χώρους (κάτι που δεν ίσχυε το καλοκαίρι του 2020), όπως φυσικά και η τήρηση των μέτρων απόστασης και υγιεινής.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ευχή ότι τουλάχιστον θα επιτευχθούν τα περσινά επίπεδα κρατήσεων και τζίρου και ίσως καταφέρουμε να πάμε λίγο καλύτερα αν κερδηθεί το τελευταίο τετράμηνο του έτους, με τις προσδοκίες ότι η ανάκαμψη θα επέλθει σταδιακά από το 2022. Τέλος, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ ανέφερε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται όποτε κρίνεται αναγκαίο στην διάθεσή των μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων για εσωτερική πληροφόρηση και την προώθηση των ζητημάτων που απασχολούν τους Ξενοδόχους της τοπικής Ένωσης, καθώς υπάρχει άψογη επικοινωνία και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.