Σε εγρήγορση είναι οι Εφοριακοί Υπάλληλοι Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας εξαιτίας των σχεδίων της ΑΑΔΕ να προχωρήσει σε αλλαγή μοντέλου της λειτουργίας και σε κατάργηση των περιφερειακών οικονομικών εφοριών εντός του 2025.
Οι εργαζόμενοι -έχουν την συμπαράσταση της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, του Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου και μιας σειράς άλλων επαγγελματικών ομάδων-, διαμαρτύρονται και εκφράζουν την ανησυχία τους αφενός για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας Ηπείρου και αφετέρου για τις οργανικές τους θέσεις.
Ο Άγγελος Νάτσικας, Πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών αναφέρθηκε διεξοδικά στα σενάρια «κεντρικοποίησης» που προωθεί και στα Γιάννενα η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, σενάρια που σύμφωνα με τον ίδιο, απέτυχαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου εφαρμόστηκαν και προκάλεσαν πλήθος προβλημάτων.
Ο κ. Νάτσικας εξήγησε τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Συνέπειες που θα είναι επιζήμιες για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας. Ανέφερε ότι όπου έκλεισαν οι οικονομικές υπηρεσίες ακολούθησε μαρασμός και ερείπωση καθώς η εφορίες συμπαρασύρουν και μια σειρά άλλων υπηρεσιών μειώνοντας συνολικά την αποδοτικότητα και πλήττοντας τις τοπικές οικονομίες.
Η δυσκολία πρόσβασης και επικοινωνίας με τις κεντρικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και επιπτώσεις όπως η αύξηση λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων είναι μερικά μόνο από τα μειονεκτήματα αυτών των αλλαγών.
«…ο όποιος βαθμός ψηφιοποίησης δεν είναι ικανός να αντικαταστήσει πλήρως την ανάγκη για φυσική παρουσία στις υπηρεσίες, λόγω της πολυπλοκότητας των φορολογικών ζητημάτων, τόσο στη συναλλαγή (ΦΠΑ, Εισόδημα, Μητρώο) όσο και στον έλεγχο και στο δικαστικό τμήμα ενώ κάποιες δωρεάν λειτουργίες θα αποκτήσουν κόστος για πολίτες και επιχειρήσεις. Το επιχείρημα ότι η Δ.Ο.Υ. είναι παρωχημένο μοντέλο είναι έωλο και αβάσιμο, γιατί είναι μοντέλο δοκιμασμένο, που ταιριάζει στην ελληνική πραγματικότητα και στο διοικητικό και γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας (νησιωτικότητα, ορεινότητα, παραμεθόριες περιοχές, απομόνωση, δύσκολη πρόσβαση)», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νάτσικας καλώντας την ΑΑΔΕ να πάρει πίσω τα όποια σχέδια έχει.
Τέλος κάλεσε το δήμο και την περιφέρεια Ηπείρου να στηρίξουν τα αιτήματά τους και από κοινού όλοι μαζί να ζητήσουν από τη Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. να επανεξετάσει άμεσα τη στρατηγική της κεντρικοποίησης και να συμμεριστεί τις ανάγκες των πολιτών.
Στο πλευρό των εργαζόμενων ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου που συντάχτηκε ανοιχτά υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της ΔΟΥ Ιωαννίνων και εξήγησε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και το συλλογικό όργανο των Επιμελητηρίων που κινείται στην ίδια κατεύθυνση συνέχισης και διατήρησης του σημερινού τρόπου λειτουργίας των ΔΟΥ.
Και ο αντιπρόεδρος των Ασφαλιστών τάχτηκε στο πλευρό των εργαζόμενων και διατράνωσε την αντίθεση και του δικού τους κλάδου απέναντι «σε ασκήσεις επι χάρτου» που αναμένεται να δημιουργήσουν και όχι να λύσουν προβλήματα.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων συντάχτηκε με τα αιτήματα των εργαζόμενων και ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψουν καταργήσεις που θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα εκατοντάδων φορολογούμενων πολιτών που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα ψηφιακά μέσα.
Την στήριξή του δηλώνει με ανακοίνωση και το 6ο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που στέκεται στο πλευρό του Συλλόγου Εφοριακών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας, στον δίκαιο αγώνα που δίνουν για τη διατήρηση των υφιστάμενων περιφερειακών Δ.Ο.Υ. και την αποτροπή της σχεδιαζόμενης «κεντρικοποίησης» των φορολογικών υπηρεσιών από την Α.Α.Δ.Ε.
Η εφαρμογή του μοντέλου των εξειδικευμένων κεντρικών φορολογικών δομών, που δοκιμάστηκε ήδη σε Αττική και Θεσσαλονίκη, απέδειξε τις σοβαρές δυσλειτουργίες του: καθυστερήσεις, ψηφιακή αποδιοργάνωση, αδυναμία άμεσης επικοινωνίας και εξυπηρέτησης, επιβάρυνση του κόστους για πολίτες και επαγγελματίες.
Η κατάργηση των τοπικών Δ.Ο.Υ. δεν συνιστά εκσυγχρονισμό. Αντιθέτως, σηματοδοτεί:
– Υποβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη και του επιχειρηματία.
– Απαξίωση της γνώσης και εμπειρίας των εργαζομένων των Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας.
-Αύξηση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών εμποδίων.
– Μείωση της δυνατότητας φυσικής παρουσίας και άμεσης εξυπηρέτησης.
– Αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και στην αποκέντρωση, βάσει και του άρθρου 101 του Συντάγματος.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ, από την εφημ. “Πρ. Νέα” 21-5-2025