domi_covid_xatzikosta

Δομή για COVID-19 και στο Χατζηκώστα

Τοπικά

Θέμα ημερών είναι η λειτουργία της Μονάδας για ασθενείς covid στο νοσοκομείο Χατζηκώστα ώστε να αποσυμφορηθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε χθες ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ι. Καρβέλης αμέσως μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στο ΠΓΝΙ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, το ΠΓΝΙ έχει δεχθεί έναν μεγάλο όγκο ασθενών και μέχρι χθες το μεσημέρι νοσηλεύονταν 26 ασθενείς στις δύο Μονάδες Λοιμωδών και τρεις ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Ένας σημαντικός αριθμός όμως των ασθενών στις Λοιμωδών δε χρήζει καν νοσηλείας, καθώς είναι ασυμπτωματικοί, λόγω της ηλικίας τους όμως και της τήρησης των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων, πρέπει να βρίσκονται σε θάλαμο νοσηλείας. Σε πρώτη φάση λοιπόν για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς ή εκείνους που έχουν ήπια συμπτώματα, θα λειτουργήσει η Μονάδα στο Χατζηκώστα, πιθανότατα στις εγκαταστάσεις του Πολυδύναμου.

Ο κ. Καρβέλης αφού επανέλαβε, πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός για το σύνολο των νοσοκομείων ξεκίνησε τον Μάιο, φανέρωσε τη δυσφορία του για το ότι τουλάχιστον στο Χατζηκώστα θα έπρεπε όπως είπε, να έχει ήδη ετοιμαστεί η συγκεκριμένη Μονάδα.
«Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε αποστείλει σχετικό έγγραφο σε όλα τα νοσοκομεία της ΥΠΕ, να ετοιμάσουν τις υποδομές τους, για τη νοσηλεία ήπιων περιστατικών covid. Στο ΠΓΝΙ που δέχεται μεγάλο βάρος είμαστε σε ετοιμότητα να λειτουργήσουμε και την τρίτη Μονάδα Λοιμωδών εάν χρειαστεί, αλλά το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί.

Θα δώσουμε εκ νέου τις κατευθύνσεις στο Χατζηκώστα γιατί θα πρέπει να μπει και το άλλο νοσοκομείο της πόλης, στη διαχείριση των ήπιων περιστατικών. Έπρεπε ήδη να είναι έτοιμο το Χατζηκώστα, αλλά θα δούμε γιατί δεν είναι και θα ακούσουμε τι έχουν να μας πουν», τόνισε ο κ. Καρβέλης, παραπέμποντας στην επίσκεψη που είχε αργότερα το μεσημέρι στο Χατζηκώστα με τη διοίκηση και εκπροσώπους των εργαζόμενων.
Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των ασθενών που δε χρήζουν νοσηλείας, όπως είναι οι περισσότεροι από τους 10 ασθενείς από το Γηροκομείο, που μέχρι χθες ήταν με ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα στο ΠΓΝΙ.

«Το ζήτημα το έχουμε θέσει και στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, ώστε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά την νοσηλεία τέτοιων ασθενών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξοπλίστηκαν τα κοντέινερ

Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ μετά τη σύσκεψη επισκέφθηκε τον χώρο των ΤΕΠ στο ΠΓΝΙ, όπου έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των κοντέινερ με θαλάμους αρνητικής πίεσης, που ήδη έχουν εξοπλιστεί και θα υποδέχονται ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα ή θετικά περιστατικά προς νοσηλεία, ξεχωριστά από τον άλλο χώρο των ΤΕΠ του νοσοκομείου.
Ο κ. Καρβέλης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το προσωπικό του νοσοκομείου και προς τη διοίκηση, ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την ενίσχυση των μονάδων με προσωπικό, ανέφερε πως υπάρχουν ακόμη «ανοιχτές» θέσεις στις προκηρύξεις που τρέχουν, όπως παράλληλα απηύθυνε και ανοιχτή πρόσκληση σε ιδιώτες ιατρούς να ανταποκριθούν και να βοηθήσουν ώστε να αντέξει το σύστημα και να μην καταρρεύσει.
Απηύθυνε τέλος έκκληση στους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να επιτευχθεί ο περιορισμός της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Πρώτη δημόσια τοποθέτηση από τον Ν. Κατσιακιώρη

Αξίζει να σημειωθεί πως, σχεδόν τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νικ. Κατσακιώρης έκανε χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, την πρώτη δημόσια εμφάνισή του, στο πλευρό του κ. Καρβέλη, κάνοντας αναφορά στη λειτουργία του ΤΕΠ του νοσοκομείου, που είναι όπως είπε, σημείο αναφοράς για την πόλη, αλλά και στην ενίσχυση του ΠΓΝΙ με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό συνολικά 143 ατόμων από τον περασμένο Μάιο. Εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ αλλά και προς την περιφέρεια Ηπείρου και προσωπικά προς τον κ. Καχριμάνη για την βοήθεια και την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα διάθεσης των συγκεκριμένων μονάδων.
Τον κ. Καρβέλη συνόδευσε κατά τις χθεσινές του επισκέψεις η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.