Διψήφιος ο αριθμός των ασθενών στο ΠΓΝΙ

Τοπικά

Ανεμβολίαστοι και οι 10 ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΛ

Σε διψήφιο αριθμό ανέρχονται πλέον οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο ΠΓΝΙ, ευτυχώς προς το παρόν στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και όχι στη ΜΕΘ.

Μέχρι χθες το μεσημέρι, στη ΜΕΛ νοσηλεύονταν 10 ασθενείς, όχι όμως μόνο από τα Ιωάννινα και την Ήπειρο, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, αφού το ΠΓΝΙ επιλέγεται για τη διακομιδή ασθενών, ως μία δομή υγείας, στην οποία ακολουθείται με τεράστιο ποσοστό επιτυχίας, ένα πρωτόκολλο αντιμετώπισης της ασθένειας και της πιθανής επιβάρυνσής της, ώστε να αποφευχθούν οι διασωληνώσεις στις ΜΕΘ.

Μπορεί μέχρι και την Τρίτη, η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο 20ήμερο στα Ιωάννινα να μην αποτυπώνεται στις νοσηλείες, αφού φαίνεται πως έχει παίξει καθοριστικό ρόλο ο εμβολιασμός των ευαίσθητων ηλικιακών κατηγοριών και των ευπαθών ομάδων, ωστόσο, ο εντοπισμός της μετάλλαξης «Δ» και στα Ιωάννινα, όπως και στην Πρέβεζα και η μεγάλη δυναμική της μετάδοσής της, δημιουργούν ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, και υπεύθυνη του εμβολιαστικού τμήματος του ΠΓΝΙ Στ. Τσιάρα σε δηλώσεις της στα τοπικά μέσα χαρακτήρισε απολύτως αναμενόμενη την εμφάνιση κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δ» στην Ήπειρο, πρόσθεσε όμως, πως αυτό θα πρέπει αφενός να ενισχύσει τον ρυθμό των εμβολιασμών και αφετέρου την προσοχή όλων, για την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν άμεσα, με οποιοδήποτε εμβόλιο. Όσο περισσότεροι πολίτες εμβολιαστούν, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες για τνα έχουμε νέες μεταλλάξεις του ιού. Να σκεφτούν όλοι τα οφέλη σε συνδυασμό με το τι μπορούν να χάσουν. Ο εμβολιασμένος δε θα νοσήσει σοβαρά και ακόμη κι αν χρειαστεί νοσηλεία, δε θα καταλήξει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο έχουμε 10 ασθενείς με κορωνοϊό στη ΜΕΛ που είναι όλων των ηλικιακών κατηγοριών και είναι όλοι ανεμβολίαστοι», ανέφερε η κα Τσιάρα.

Οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Τέλος, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορούν να έχουν ρόλο οι ιδιώτες ιατροί στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, απάντησε καταφατικά.

«Από σήμερα που έχουμε αυτή τη δυνατότητα, θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Ο πολίτης συμβουλεύεται, γνωρίζει και εμπιστεύεται τον προσωπικό του ιατρό και έτσι ελπίζουμε, ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε κι εκείνους που για διάφορους λόγους δεν έχουν πειστεί, να κάνουν το εμβόλιο», κατέληξε.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ