Διευκρινήσεις  με στοιχεία από την αντιδήμαρχο Ελένη Ακονίδου

Τοπικά

Παρόντες ο διευθυντής του Ωδείου και ο Αρχιμουσικός που έκαναν τις εισηγήσεις

 Με αριθμητικά στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, επέλεξε να απαντήσει η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων και αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελένη Ακονίδου αναφορικά με την κατάσταση, τις εγγραφές και τις προσλήψεις στις δομές του Κέντρου.

Η κα. Ακονίδου παρέθεσε τα στοιχεία των τελευταίων ετών που αποδεικνύουν την δύσκολη κατάσταση που κλήθηκαν να διαχειριστούν επιχειρώντας να διατηρήσουν τις δομές και το υψηλό επίπεδό στο παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν.

Μαζί της ήταν ο διευθυντής του Ωδείου Φοίβος Παπαδόπουλος, ο  Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Δημήτρης Αμπατζής, και ο αντιπρόεδρος του ΠΚΔΙ.

Αρχικά η πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητά της ήταν και παραμένει η διασφάλιση ομαλών εργασιακών συνθηκών για τους εργαζόμενους σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση που κλιμακώθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι όλες οι δομές έμειναν κλειστές στην περίοδο της πανδημίας ενώ υπήρξε μεγάλη δυσκολία και στην επανεκκίνηση αφού τα περιοριστικά μέτρα απέτρεψαν πολλούς από την εγγραφή σε τμήματα του ΠΚΔΙ.

Δωρεάν εγγραφή για όσους είχαν πλήρη φάκελο και απορρίφθηκαν από την ΕΕΤΑΑ

Αναφορικά με την ανανέωση των συμβάσεων στα ΚΔΑΠ μίλησε για μια γενναία απόφαση καθώς προχώρησαν στην ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων τη στιγμή που πολλοί Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες ανανεώσεις συμβάσεων.

«Αυτό δεν το πράξαμε μόνο φέτος αλλά και τα προηγούμενα έτη, παρόλο που οι εγγραφές στα ΚΔΑΠ είναι συνεχώς μειούμενες τα τελευταία τρία χρόνια με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, όπου ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών συνολικά και μέχρι στιγμής είναι 97» είπε, ενώ υπογράμμισε ότι  τις επόμενες ημέρες προτίθεται να εισηγηθεί στο Δ.Σ. την δωρεάν εγγραφή και παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στα ΚΔΑΠ όλων των ωφελούμενων που είχαν πλήρη φάκελο για τη λήψη voucher και απορρίφθηκαν από την ΕΕΤΑΑ.

«Οι αποφάσεις της διοίκησης είναι και θέμα της δημοτικής αρχής»

Παράλληλα επεσήμανε ότι το Πνευματικό Κέντρο είναι νομικό πρόσωπο του Δήμου Ιωαννιτών και η  οικονομική του διαδρομή στηρίζεται από το δήμο και καθορίζεται μέσω των επιχορηγήσεων από αυτόν ενώ τόνισε ότι οι προκηρύξεις για την κάλυψη των θέσεων  γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπευθύνων (καλλιτεχνικού διευθυντή και αρχιμουσικού), σύμφωνα με τις οποίες διασφαλίζεται η άριστη καλλιτεχνική λειτουργία με ποιοτικά αποτελέσματα των μουσικών συνόλων (Συμφωνικής και Φιλαρμονικής) και με γνώμονα τις οικονομικές παραμέτρους, που σχετίζονται άμεσα με την επιχορήγηση και την οικονομική στήριξη του Πνευματικού Κέντρου από τον Δήμο Ιωαννιτών.

«Οι αποφάσεις που αφορούν στη Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου είναι ευρύτερο θέμα της δημοτικής αρχής» είπε, και συνέχισε λέγοντας ότι «δέσμευση της Διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου ότι, εφόσον το επόμενο διάστημα με την ολοκλήρωση των εγγραφών, υπάρξει εισήγηση για κάλυψη πρόσθετων αναγκών σε διδακτικό προσωπικό, θα εκδοθεί συμπληρωματική προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων αυτών».

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης, αποτυπώνουν και την δυσκολία αλλά και τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν αφού τα χρήματα δεν είναι ατελείωτα ενώ τα τελευταία δυο χρόνια με κλειστές δομές τα έσοδα εξανεμίστηκαν.

Ενδεικτικά, ο μέσος όρος των σπουδαστών στο Δημοτικό Ωδείο από το σχολικό έτος 2012-2013 έως το σχολικό έτος 2019-2020 ήταν 605 σπουδαστές, ενώ τη διετία 2020-2022 ήταν 485, στη Σχολή Χορού ο μέσος όρος των σπουδαστών από το σχολικό έτος 2013-2014 έως το σχολικό έτος 2019-2020 ήταν 360 και τη διετία 2020-2022 ήταν 198, στα ΚΔΑΠ ο μέσος όρος των μαθητών την περίοδο 2013-2020 ήταν 400, ενώ την περίοδο 2021-2022 ο μέσος όρος αυτών ήταν 133, ενώ το σχολικό έτος 2022-2023 μόλις 97. Ο μέσος όρος των προκηρύξεων για την κάλυψη θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου την περίοδο 2013-2020 ήταν 75 και τη διετία 2020-2022 ήταν 88, ο μέσος όρος των εσόδων από τις δομές του Πνευματικού Κέντρου κατά την περίοδο 2013-2019 ήταν 480.000€, ενώ κατά το διάστημα 2020-2022 ήταν μόλις 240.000€.

Καταλήγοντας είπε: «Οι αριθμοί που παραθέτω δημόσια, αποδίδουν την πραγματική εικόνα των δυσκολιών που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε! Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τα κοινά και μου ανατέθηκε η Προεδρεία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας, ως αποκλειστικό και μόνο γνώμονα είχα και έχω την προσφορά προς όλους τους Δημότες ενός καλύτερου πολιτιστικού προϊόντος με συνέπεια, ήθος και υψηλό αίσθημα ευθύνης, προκειμένου η πόλη μας να διακρίνεται για την υψηλού επιπέδου πολιτιστική της δράση και παρουσία. Σε αυτή την προτεραιότητα παραμένω συνεπής!», υπογράμμισε η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου.

«Φρένο» στα σενάρια απαξίωσης

Στο πλευρό της αντιδημάρχου ο διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου και ο Αρχιμουσικός που έκαναν τις εισηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες έγιναν οι προκηρύξεις των θέσεων. Και οι δυο υπογράμμισαν ότι το πολιτιστικό αποτέλεσμα είναι υψηλού επιπέδου. «Οι εγγραφές στο Ωδείο είναι ελαφρώς καλύτερες σε σχέση με πέρυσι την ίδια ημερομηνία. Οι γονείς επανακάμπτουν ενώ οι τιμές είναι κατά 95% ίδιες» είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ ο αρχιμουσικός συμπλήρωσε ότι «η μπαντίνα απαριθμεί 80 μαθητές, κάτι που αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της Φιλαρμονικής» βάζοντας και οι δύο φρένο στα περί απαξίωσης των δομών.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ