ΔΕΥΑΙ: Μονόδρομος η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων

Τοπικά

Ως μονόδρομο για τη ΔΕΥΑΙ χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΣ της επιχείρησης Άρης Μπαρτζώκας την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων μιλώντας στο ITV. 

Σημειώνεται πως πριν μερικές ημέρες το Εφετείο των Ιωαννίνων αποφάσισε πως οι μισθοί των υπαλλήλων πρέπει να περικοπούν όπως προβλεπόταν στο πλαίσιο εφαρμογής των μνημονίων, ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε τους εργαζόμενους. Το ζήτημα μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον κ. Μπαρτζώκα να τονίζει ότι η απόφαση είναι μεν γνωστή, πλην όμως το περιεχόμενό της δεν έχει καθαρογραφεί και δεν έχει αποσταλεί στη ΔΕΥΑΙ. Από την άλλη όμως, ξεκαθάρισε, ότι η επιχείρηση δεν έχει κανένα απολύτως δίλημμα στο εάν θα προχωρήσει ή όχι στην εφαρμογή της, ανεξάρτητα μάλιστα από το εάν οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα προσφυγής στον Άρειο Πάγο, κάτι που πιθανότατα θα πράξουν.

«Η ΔΕΥΑΙ έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση και αυτό θα πράξει. Είναι δικαίωμα των εργαζόμενων να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο, αλλά η εφαρμογή της απόφασης, όπως και κάθε άλλης, είναι μονόδρομος για την επιχείρηση. Δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα με τους εργαζόμενους, πολύ δε περισσότερο την ώρα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πολλές άλλες δίκες. Προ ημερών μάλιστα κάποιοι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν έναντι της ΔΕΥΑΙ και ακολουθούν και άλλες δίκες, τις αποφάσεις των οποίων περιμένουμε», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

 

Oι προεκτάσεις 

 

Αναφορικά με την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, η δημοτική αρχή έχει πολλά πλεονεκτήματα στη διάθεσή της, με κυριότερο την κοινωνική αποδοχή που συναντά μία απόφαση, η οποία για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, που έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στους μισθούς τους, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, θεωρείται αυτονόητη. 

Το γεγονός πως η δικαστική διαμάχη με τους εργαζόμενους ξεκίνησε από τη δημοτική αρχή Μπέγκα και συνεχίστηκε από την παρούσα δημοτική αρχή, αποτελεί τον προάγγελο των εξελίξεων που αναμένεται να κινηθούν στην κατεύθυνση της άμεσης εφαρμογής της δικαστικής απόφασης του Εφετείου, ακόμη και αν γι’ αυτό θα χρειαστεί και μία πολιτική απόφαση σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου.

Η δημοτική αρχή άλλωστε θα κληθεί σε περίπτωση που τυχόν έχει ενδοιασμούς, να επιλέξει μεταξύ του κόστους που θα προκαλέσει η εφαρμογή της απόφασης στις σχέσεις της με τους εργαζόμενους, ή στην κοινωνική αντίδραση που θα προκαλέσει τυχόν μη εφαρμογή της.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα επίσης έχει να κάνει με το εάν η απόφαση θα έχει και αναδρομικό χαρακτήρα, εάν δηλαδή η ΔΕΥΑΙ θα ζητήσει από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει πάνω από τα προβλεπόμενα, το διάστημα από την έναρξη της δικαστικής διαμάχης μέχρι και σήμερα, αν και αυτό είναι περισσότερο νομικό ζήτημα, τουλάχιστον προς το παρόν, που είναι βέβαιο, ότι θα έχει και αντίστοιχη δικαστική διερεύνηση στην πορεία.