Δ. Παπαγεωργίου: «Θα στηρίξουμε όποια πρόταση φέρει η Ενότητα Πολιτών»

Τοπικά

Την πρόταση που θα καταθέσει η παράταξη της νέας Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας των Νομικών Προσώπων του δήμου Ιωαννιτών προτίθεται να στηρίξει η παρούσα δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στις σαρωτικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο και επικεντρώθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα όπου θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί το καθεστώς λειτουργίας των Νομικών Προσώπων στο πλαίσιο που ορίζει ο νέος νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε ότι σε όλες τις παρατάξεις έχουν αποσταλεί οι εισηγήσεις και οι υπηρεσιακές τεκμηριώσεις που εκπονήθηκαν ενώ επικεντρώθηκε και στις  μεγάλες αλλαγές που μπορεί να επέλθουν από τη συγχώνευση των νομικών προσώπων υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να  κατατεθεί μία ρεαλιστική πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ικανή να πείσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών για εξαιρέσεις.

Στη νέα δημοτική αρχή η ευθύνη των αποφάσεων

Ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να είναι αυτή που θα έχει τον κρίσιμο λόγο καθώς αυτή θα χειριστεί το θέμα από την 1 η Ιανουαρίου.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι μεσούσης της προεκλογικής περιόδου το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η κατάργηση των Νομικών Προσώπων. Την περίοδο εκείνη διατύπωσα την άποψη ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει σε χρόνους κανονικότητας για την αυτοδιοίκηση ώστε να είναι και πιο ουσιαστικός. Μίλησα για τεράστιες αλλαγές που απαιτούν μελέτη ώστε να μην προκύψουν σοβαρά προβλήματα τους επόμενους μήνες, ειδικά σε δήμους μεγάλους όπως είναι ο δικός μας.

Ο νόμος ωστόσο ψηφίστηκε με την αυτοδιοίκηση να βρίσκεται πλέον μπροστά στις ασφυκτικές ημερομηνίες που ορίζει», είπε. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Νόμο οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να κατατεθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών ως τις 15 Νοεμβρίου.

Να εξαιρεθεί ο ΟΚΠΑΠΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 52 του νέου νομοσχεδίου καθορίζεται ότι μπορεί εφόσον όμως υπάρχει συγκεκριμένη τεκμηριωμένη πρόταση να  γίνει η εξαίρεση Νομικών Προσώπων που συνολικά σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τα 1180.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι η σημερινή δημοτική αρχή θα πρότεινε να διατηρήσει την αυτοτέλεια του και την αυτονομία του μόνο ο ΟΚΠΑΠΑ λέγοντας συγκεκριμένα:  «Η Δημοτική Αρχή εκτίμησε ότι ο ΟΚΠΑΠΑ αποτελεί ένα νομικό πρόσωπο που μπορεί να διατηρήσει την αυτοτέλεια και την αυτονομία του ενώ τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα, με δυσκολίες μεν θα μπορούσαν να

απορροφηθούν από τον Δήμο. Όμως η οριστική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στη βάση της πρότασης που θα καταθέσει η παράταξη Ενότητα Πολιτών καθώς αυτή θα βρεθεί στη διοίκηση του Δήμου από την 1η Ιανουαρίου.

Σεβόμενοι λοιπόν το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και το γεγονός ότι

μία άλλη δημοτική αρχή θα χειριστεί την υπόθεση των Νομικών

Προσώπων, έχουμε καταθέσει στις παρατάξεις, εν όψει του Δημοτικού

Συμβουλίου της Δευτέρας, όλα τα δεδομένα», τόνισε.

Εκτός από την τεκμηριωμένη έκθεση για την αυτονομία του ΟΚΠΑΠΑ, ο δήμαρχος είπε ότι υπάρχουν και οι υπηρεσιακές εισηγήσεις και τεκμηριώσεις για την

αυτοτέλεια και των υπολοίπων Νομικών Προσώπων του Δήμου

–Πνευματικό Κέντρο, Σπήλαιο και Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας.

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο θα στηρίξουμε όποια πρόταση καταθέσει η παράταξη της νέας Δημοτικής Αρχής και μέσα στο χρονικό όριο που προβλέπεται από το νόμο θα συμπληρώσουμε την τεκμηρίωσή της –αν αυτό απαιτείται- και θα την αποστείλουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε ερώτηση  σχετικά με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την διατήρηση της αυτονομίας του ΟΚΠΑΠΑ, σημείωσε ότι είναι ρεαλιστική με δεδομένη τη νέα πολιτική πραγματικότητα που δημιουργεί ο Νόμος.

«Ο Δήμος δεν μαξιμαλίζει. Η Δημοτική Αρχή εκτίμησε τα δεδομένα και εκτίμησε ότι η πρόταση αυτή είναι ρεαλιστική και μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοτέλεια του ΟΚΠΑΠΑ» κατέληξε.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ