Χριστούγεννα στη σκιά της μετάλλαξης…

Τοπικά

Η πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου αναφέρεται στις μελέτες της «Ο»

Την παροχή δύο δωρεάν self test σε όλο τον πληθυσμό για τις γιορτές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός απέρριψε τις εισηγήσεις για υποχρεωτικό rapid test στους εμβολιασμένους για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους.

Η ανησυχία για την μετάλλαξη «Ο» είναι μεγάλη ενώ ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα και ακυρώνουν χριστουγεννιάτικες γιορτές και εκδηλώσεις.

Η πνευμονολόγος και γραμματέας του συλλόγου Ιδιωτών Πνευμονολόγων Ηπείρου

Βασιλική Λάζου αναφέρθηκε στις έρευνες αλλά και στον εμβολιασμό για να πει ότι ειδικά όσοι έχουν κάνει εμβόλια mRNA, και τις τρείς δόσεις, προφυλάσσονται από την όμικρον παραλλαγή της Covid-19.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν παρουσιαστεί έχει διαπιστωθεί ότι η τρίτη δόση αύξησε τα επίπεδα των αντισωμάτων εναντίον της νέας παραλλαγής κατά 25 φορές.

Ενώ, μελέτη από το Rockefeller University της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι άτομα που έλαβαν την 3η δόση είχαν 38 φορές υψηλότερα επίπεδα αδρανοποιητικών αντισωμάτων κατά της νόσου».

Επίσης η κα. Λάζου αναφέρθηκε και στα θετικά στοιχεία που είδαν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και ειδικότερα στο πρόσφατο στοιχείο σύμφωνα με το οποίο ο SARS-COV-2 απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις του αποσπώντας γενετικό υλικό από τον κορωνοϊό του κοινού κρυολογήματος, με τον οποίο τυχαία συναντήθηκαν σε κύτταρα ανθρώπων που είχαν και οι δύο προσβάλλει.

Η συγκεκριμένη γενετική αλληλουχία δεν έχει υπάρξει σε άλλη παραλλαγή του SARS-COV-2, ενώ ανευρίσκεται σε κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος καθώς και στο ανθρώπινο γονιδίωμα.

«Αυτό, πρακτικά  μπορεί να σημαίνει ότι η νέα παραλλαγή του ιού θα μεταδίδεται ευκολότερα από τις προηγούμενες ενώ ίσως θα προκαλεί ήπια ή ασυμπτωματική νόσο. Αν αυτά επαληθευτούν στο άμεσο μέλλον, τότε πράγματι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας» τόνισε η κα. Λάζου.

Τέλος, κάλεσε όλους και ενόψει των γιορτών και των μετακινήσεων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων και να κάνουν ελέγχους: «Νομίζω ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσέχουμε, να εμβολιαστούμε όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη και φυσικά να κάνουμε έλεγχο πριν ανταμώσουμε στα γιορτινά τραπέζια» κατέληξε «Χώρες στην Ευρώπη, παίρνουν νέα περιοριστικά μέτρα με στόχο να εμποδίσουν την περαιτέρω διασπορά του ιού, την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, ενώ πολλές χώρες ανησυχούν για την αντοχή των συστημάτων υγείας απέναντι στο τωρινό κύμα. Χρειάζεται προσοχή απ’ όλους μας».

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ