Χωρίς περιθώρια αισιοδοξίας η τοπική οικονομία

Τοπικά

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η τοπική οικονομία που συνεχίζει να παλεύει με τις συνέπειες της πανδημίας, με δεδομένο πως το άνοιγμα του τουρισμού και των μετακινήσεων δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ η ρευστή επιδημιολογική εικόνα δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία ότι θα καλυφθούν τα κενά, που άφησε το παρατεταμένο lockdown.  

Για ένα εκρηκτικό μείγμα που έρχεται να προστεθεί σε μία ήδη βεβαρυμένη κατάσταση στην τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά και στην οικονομία της χώρας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα τόνισε, πως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, και κυρίως δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, ότι από το Φθινόπωρο, θα υπάρξει βελτίωση. «Αντιθέτως, αυτό που φοβόμαστε, είναι ότι θα έχουμε μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα και τις πρώτες ύλες και αυτό θα κάνει ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση», τόνισε ο κ. Δημητρίου.

 

Καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση 

 

Υπάρχει όμως και μία ακόμα δυσμενής παράμετρος, καθώς επιχειρήσεις που περίμεναν ότι θα πάρουν μία ανάσα είτε από το πρόγραμμα ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είτε μέσω άλλων προγραμμάτων, όπως ο αναπτυξιακός Νόμος, βλέπουν τις κάνουλες να μένουν ερμητικά κλειστές.

«Έχουν περάσει 20 μήνες και ο αναπτυξιακός Νόμος δεν έχει ακόμη ανοίξει. Έχουμε πολλές αντιδράσεις από επενδυτές, κάποιοι μάλιστα ήρθαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα, οι οποίοι ετοιμάζονται να πάρουν τα χρήματά τους πίσω και να μην ασχοληθούν περαιτέρω», ανέφερε ο κ. Δημητρίου, που επέρριψε ευθύνες και στην περιφέρεια Ηπείρου, καταγγέλλοντας καθυστερήσεις στην εκταμίευση των χρημάτων στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί και αξιολογηθεί στο πρόγραμμα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων πάντως προσπαθεί, όπως ανέφερε, να δίνει το δικό του «παρών» σε εκθέσεις, όπως θα κάνει στη ΔΕΘ, αλλά και με όποιον άλλο τρόπο μπορεί, ώστε να βοηθήσει την τοπική επιχειρηματικότητα.