Χ. ΛΙΟΥΡΗΣ -«Θηλιά» στο λαιμό των παραγωγών οι τιμές σε ζωοτροφές και ενέργεια

Τοπικά

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν να παλέψουν με λογαριασμούς ρεύματος χιλιάδων ευρώ ενώ την ίδια ώρα αδυνατούν να ταΐσουν τα κοπάδια τους

Δυσοίωνα ήταν και παραμένουν τα μηνύματα από τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο που κάθε μέρα βλέπει το ενεργειακό κόστος αλλά και το κόστος των ζωοτροφών να εκτινάσσεται. Κόστος που γίνεται «θηλιά» στο λαιμό των παραγωγών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ενώ την ίδια ώρα πολλοί έχουν ανοιχτές εκκρεμότητες με τα δάνεια που έλαβαν με εγγύηση του δημοσίου και που τώρα δε μπορούν να αποπληρώσουν.

Ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» Χάρης Λιούρης είναι προβληματισμένος από την έλλειψη αναπτυξιακού μοντέλου καθώς παρά τα αιτήματα και τις συνεχείς οχλήσεις κανενός δεν… ιδρώνει το αυτί απέναντι στον καταιγισμό των προβλημάτων.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν να παλέψουν με λογαριασμούς ρεύματος χιλιάδων ευρώ ενώ την ίδια ώρα αδυνατούν να ταΐσουν τα κοπάδια τους και αναγκάζονται να βγουν εκτός κλάδου.

Οι περισσότεροι κρατούν με νύχια και με δόντια τις παραγωγές ενώ αναμένουν να λάβουν τις επιδοτήσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για ζωοτροφές και πετρέλαιο.

«Υποσχέθηκαν χρήματα και περιμένουμε να δοθούν άμεσα καθώς σε λίγες μέρες ξεκινά και η γαλακτοκομική περίοδος και πρέπει οι κτηνοτρόφοι να μπορούν να προμηθευτούν τροφές για να ταΐσουν τα ζώα» είπε ο κ. Λιούρης.

Το αυξημένο λειτουργικό κόστος εκτινάσσει και τις τιμές των προϊόντων καθώς είναι μονόδρομος να περάσει η αύξηση στο προϊόν και άρα στον καταναλωτή. Η τσέπη αδειάζει ενώ κανείς δεν μιλά για την επισιτιστική κρίση που είναι μπροστά μας.

«Το λειτουργικό  κόστος έχει αυξηθεί παντού ενώ το ίδιο συμβαίνει και στις τιμές των τροφών που προμηθευόμαστε. Τα κόστη έχουν διαμορφωθεί έτσι που είναι ασύμφορο να παράγει κάποιος. Σε σύγκριση με το 2021 καταγράφεται για αύξηση 40% στο κόστος παραγωγής που αυτό πρέπει να μεταφερθεί στην τιμή. Αυτή τη στιγμή σφάζονται κοπάδια. Θα μείνουμε χωρίς πολλά προϊόντα… εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» καταλήγει ο κ. Λιούρης.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ