Αυξημένη η ζήτηση για τις υπηρεσίες του κέντρου για την άνοια

Τοπικά

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η εκδήλωση για την δικτύωση δομών και υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου με το Κέντρο Ημέρας Ιωαννίνων για την άνοια

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η εκδήλωση για την δικτύωση δομών και υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου με το Κέντρο Ημέρας Ιωαννίνων για την άνοια, το οποίο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, στο συνεδριακό χώρο στα Λιθαρίτσια.

Παρουσία της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Αγνής Νάκου καθώς και εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Κέντρου από τον πρόεδρο της ΕΨΕΠ Πάνο Κρανά, το οποίο ήδη λειτουργεί στον χώρο του ΚΕΠΑΒΙ, με τον πρόεδρο να επικεντρώνεται στους στόχους αυτής της εκδήλωσης.

Για την διασύνδεση αλλά και την δυνατότητα να αναπτυχθούν και άλλες δράσεις για άτομα με άνοια μίλησε μεταξύ άλλων η Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας και ψυχολόγος, Μαρία Κούλα.

Η κα. Κούλα στάθηκε στην σημασία της λειτουργίας του Κέντρου το οποίο έδωσε σημαντική διέξοδο στους φροντιστές ατόμων με άνοια καθώς είναι εκείνοι που επωμίζονται το μεγάλο φορτίο. Όπως είπε στόχος να αναπτυχθούν και υπηρεσίες κατ’ οίκον για άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα και πάσχουν από άνοια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα. Νάκου, επικεντρώθηκε στην σημασία ύπαρξης υποστηρικτικών δομών ώστε να μπορεί και ο άνθρωπος με άνοια αλλά και οι φροντιστές του να βρουν υποστήριξη και βοήθεια.

Σημαντική η λειτουργία του Κέντρου

Το Κέντρο Ημέρας, κάλυψε μια μεγάλη ανάγκη καθώς συμβάλλει αφενός στην

αποφόρτιση των φροντιστών από το συναισθηματικό, οικονομικό και κοινωνικό βάρος της φροντίδας ενώ συνάμα εκπαιδεύει τους φροντιστές.

Στις βασικές υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας είναι η διάγνωση-αξιολόγηση των ασθενών, φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες (ατομικές και ομαδικές), ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, ψυχολογική υποστήριξη και εκπαίδευση ασθενών και φροντιστών, τηλεφωνικές συνεδρίες, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της κοινότητας και άλλων επαγγελματιών υγείας-πρόνοιας.

Στη δομή αυτή απασχολούνται οκτώ επαγγελματίες με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης -ένας επιστημονικός υπεύθυνος με ειδικότητα ψυχολόγου, ένας νευρολόγος, ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός, ένας ειδικός θεραπευτής -λογοθεραπευτής, ένας φυσιοθεραπευτής, ένας νοσηλευτής, ένας διοικητικός υπάλληλος.

Επισης, το Κέντρο Ημέρας είναι άμεσα διασυνδεδεμένο με τις λοιπές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και γενικότερα της υπηρεσίες υγείας στην ευρύτερη περιοχή και αυτό αναλύθηκε διεξοδικά κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Πληροφορίες αναφορικά με τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας, καθημερινά (εργάσιμες ημέρες), ώρες 09:00 – 14:00 (τηλ./fax: 26510-34200).

 

 

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ