Απεργιακός «πυρετός» στα Γιάννενα

Τοπικά

Απεργία με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη προκηρύχτηκε για σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου, με τα εργατικά έργα, παρατάξεις, συλλόγους και φορείς, να δίνουν το σήμα για κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Στα Γιάννενα, η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11.00 στην κεντρική πλατεία, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση κατεβαίνει σήμερα Τετάρτη 8 Μαρτίου η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ η απεργία έχει και τοπικό χαρακτήρα για τον ιδιωτικό τομέα, με το Εργατικό Κέντρο και πρωτοβάθμια σωματεία να έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση πανγιαννιώτικης απεργίας. Ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρ. Γρίβας έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων κα Χήτου και τον αντιπρόεδρο του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ κ. Σίντο απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση μιλώντας για την τραγωδία στα Τέμπη, και επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη λειτουργία του επιτελικού κράτους, που λειτουργεί όπως είπε υπέρ της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της ασφάλειας των μετακινήσεων για όλους τους επιβάτες και τους εργαζόμενους. «Μέσα από αυτήν την δραματική ιστορία όμως γεννιέται η ελπίδα και είναι η ελπίδα της οργανωμένης συλλογικής δράσης των πολιτών και των συνδικάτων που απαξιώθηκαν στοχευμένα και μεθοδικά από την Κυβέρνηση, όμως ήταν αυτοί που είχαν ενημερώσει και είχαν αναδείξει όλες τις πτυχές του θέματος. Ζητάμε πλήρη εργασιακά δικαιώματα, χωρίς να γίνει καμία συγκάλυψη ευθυνών. Να σταματήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και κρίσιμων αγαθών και λέμε όχι σε ένα κράτος λάφυρο για την Κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Γρίβας.

Το Εργατικό Κέντρο

24ωρη απεργία προκήρυξε και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, μετά από συνεδρίασή του, καθώς και απεργιακή κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία, επ’ αφορμή της τραγωδίας των Τεμπών.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Η οργή όλων μας για το έγκλημα του κράτους, των κυβερνήσεων του και της  Hellenic train, πρέπει τώρα να γίνει ορμητικό ποτάμι αγώνα που θα πνίξει τις πολιτικές που θεωρούν τις ζωές μας κόστος».

Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Με τη σειρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, σημείωσε σε δική του ανακοίνωση πως «Είναι ώρα να μετατρέψουμε την οργή και τη θλίψη μας σε αγώνα. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι μια ακόμα δέσμευση, μια ακόμα υπόσχεση στα θύματα, στις οικογένειές τους, στους συναδέλφους, στη νεολαία και σε όλο τον λαό ότι δεν θα αφήσουμε να θαφτούν οι εγκληματικές ευθύνες του κράτους και όλων των κυβερνήσεων, που προωθούν αυτήν την εγκληματική στρατηγική, για λογαριασμό της κερδοφορίας των εταιριών».

Χατζηκώστα – ΑΣΥ ΠΓΝΙ

«Στην πρώτη γραμμή απέναντι σε όσους ζυγίζουν ανθρώπινες ζωές», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΑΣΥ ΠΓΝΙ, τονίζοντας πως «Εμείς που αφιερώνουμε την ζωή μας για να σώσουμε ζωές, εμείς που ζήσαμε το έγκλημα  στην πανδημία με το αστικό κράτος να μας στερεί βασικές υποδομές, προσωπικό και εργαλεία. Εμείς έχουμε χρέος να μπούμε στην 1η γραμμή απέναντι σε όσους ζυγίζουν την ανθρώπινη ζωή με βάση το κόστος και τα κέρδη.

Είναι αδίστακτοι. Το έγκλημα με τους 36000 νεκρούς όχι μόνο δεν τους συγκίνησε για να αλλάξουνε ρότα στην πολιτική «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των νοσοκομείων, που μαζί νομοθετήσανε διαδοχικά ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με τα DRGs, το ΚΕΤΕΚΝΥ, τον ΟΔΙΠΥ, άλλα αντίθετα συνεχίζουν να προδιαγράφουν τα μελλοντικά εγκλήματα.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στο κάλεσμά της, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών σημειώνει: «Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με γονείς και μαθητές μπορούμε να δείξουμε το καθάριο πρόσωπο των εργαζομένων. Αυτών που γέμισαν τα κέντρα αιμοδοσίας μετά το ατύχημα και συγχρόνως δεν έκλεισαν το στόμα τους, δεν αναμάσησαν την καραμέλα ότι δεν είναι ώρα για ευθύνες, που διακήρυτταν με θράσος κυβερνητικά στελέχη και όχι μόνο».

ΕΙΝΗ

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) συμμετέχει και αυτή στην έκτακτη 24ωρη απεργία των ΟΕΝΓΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

«Η οργή μας για το κρατικό έγκλημα, τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες και τις ευθύνες της Hellenic Train πρέπει τώρα να μετατραπεί σε αγώνα κόντρα στις πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες μας σαν κόστος» σημειώνεται. Η ΕΙΝΗ καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση ότι το Σάββατο, τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, «δεν δίστασε να καταθέσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας».

«Η απεργία συμπίπτει ημερολογιακά με τον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της παγκόσμιας ημέρας των γυναικών. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ζητώντας να σταματήσει το δούλεμα, να παρθούν μέτρα ασφάλειας και υγείας όλων των εργαζόμενων, με έμφαση στην προστασία της μητρότητας και των δικαιωμάτων όλων των γυναικών από το κράτος και τους εργοδότες» επισημαίνεται. Και η ανακοίνωση καταλήγει με το μήνυμα: «Δεν είναι η ώρα της σιωπής. Είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα. Για να μη μείνει ποτέ ξανά αναπάντητο το μήνυμα ‘στείλε όταν φτάσεις», σημειώνει.

Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών

«Οι συγνώμες εκ των υστέρων και τα κροκοδείλια δάκρυα δε συγκινούν κανένα. Η  ελπίδα βρίσκεται στις κινητοποιήσεις της νεολαίας, των φοιτητών, των εργαζομένων. Μόνο με τον αγώνα μας είναι δυνατό να μη παραγραφούν οι ευθύνες και να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Έτσι ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες που υπάρχουν στο κράτος, στον κρατικό μηχανισμό, στις κυβερνήσεις, στην ιδιωτική εταιρεία αλλά και σε όσους εμπλέκονται ατομικά σε αυτό το έγκλημα».