Απαραίτητη η συζήτηση για τη χωροθέτηση του μεγάλου Κλειστού

Τοπικά

Θετική η δημοτική αρχή σε μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία

Συμφώνησαν δημοτική αρχή και αντιπολίτευση στη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου, ότι θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή συζήτηση για το ενδεχόμενο χωροθέτησης της μεγάλης αθλητικής εγκατάστασης του κλειστού ξιφασκίας από το Ελληνικό, στην περιοχή, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου.

Το θέμα έθιξε ο Θ. Μπέγκας που έχει στείλει σχετική επιστολή στους επικεφαλής των παρατάξεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου.

«Η δημοτική μας αρχή έκανε μια σοβαρή προεργασία για ένα θέμα σύνθετο που απαιτεί σοβαρές μελέτες πριν παρθούν αποφάσεις για την αντιμετώπισή του, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που έχει τις σχετικές αρμοδιότητες, εκπροσωπώντας το κεντρικό κράτος.

Οφείλει, ωστόσο, η δημοτική αρχή να λάβει πρωτοβουλίες και να πιέσει ώστε να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση με ιδιαίτερη προσοχή στις φημολογούμενες χωροθετήσεις μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και στη διατήρηση των λεκανών εκτόνωσης πλημμυρικών φαινομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Ο κ. Ελισάφ αναφέρθηκε στην παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θωμά Μπέγκα για τα αντιπλημμυρικά, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου και άλλες υπηρεσίες.

Ήδη έχει συζητήσει το θέμα με τον περιφερειάρχη και έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία.

Ο δήμος επίσης ολοκληρώνει το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων, το οποίο είναι εναρμονισμένο με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Ο Λαζ. Νάτσης επί του θέματος τόνισε, ότι αποτελεί υποχρέωση των τοπικών φορέων να συζητήσουν το ζήτημα, γιατί σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων δεν πρόκειται να πλημμυρίσει το κέντρο της πόλης, αλλά οι περιοχές που αναπτύχθηκαν σε περιοχές που ήταν βάλτοι, όπως η Ανατολή, τα Σεισμόπληκτα και ο Κατσικάς.

Στο Ελεγκτικό ο φάκελος για τον βιολογικό

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ενημέρωσε το Σώμα, ότι μετά από περιπέτειες επτά ετών ο φάκελος του έργου επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού, εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο κ. Μπαρτζώκας έκανε ακόμη γνωστό ότι επικυρώθηκε η εισήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμού για την κατακύρωση του διαγωνισμού μεταφοράς της λυματολάσπης.

Το ΔΣ της ΔΕΥΑΙ στην επόμενη συνεδρίαση θα ανοίξει την διαδικασία για την προκήρυξη της θέσης Γενικού Διευθυντή της επιχείρησης.

Ο κ. Μπαρτζώκας ωστόσο βρέθηκε στη δύσκολη θέση να απαντήσει σε ερώτημα της αντιπολίτευσης αναφορικά με την απευθείας ανάθεση σε μέλος και υποψήφιο με την παράταξή του στις δημοτικές εκλογές, με τον κ. Μπέγκα να ζητά ξεκάθαρες και επαρκείς απαντήσεις από τον κ. Μπαρτζώκα.

«Το ζήτημα ήταν γνωστό εδώ και καιρό στα μέλη της παράταξής μας που μετέχουν στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, πήρε όμως διαστάσεις μετά από δημοσιεύματα και πλέον απαιτούμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Θα έπρεπε, να γνωρίζετε ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια. Πρέπει και να φαίνεται τίμια», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Το μοντέλο ΣΔΙΤ

Επίσης στην ίδια συνεδρίαση τέθηκαν και ερωτήματα προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ σχετικά με τις ανακοινώσεις του κ. Γραφάκου την περασμένη εβδομάδα από τα Γιάννενα για την επικείμενη αναθεώρηση του μοντέλου λειτουργίας των ΔΕΥΑΙ που θα προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις. Τόσο ο κ. Μπαρτζώκας όμως, όσο και ο κ. Ελισάφ απάντησαν, ότι ο κ. Γραφάκος στην συνάντηση που έγινε και στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε κάποια από τις τέσσερις ΔΕΥΑ της Ηπείρου.

Για τη νόσο των πλατάνων

Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε και στο θέμα της νόσου των πλατάνων που οδηγεί στην κοπή ακόμα και υγιών δέντρων στην παραλίμνιο περιοχή, προτείνοντας την αντιμετώπιση του φαινομένου στη βάση μιας επιστημονικής μελέτης.

«Χωρίς να αμφισβητώ την επιστημονική άποψη η οποία μας υποχρεώνει στην κοπή των άρρωστων δέντρων, η λογική του κόβω ένα πλατάνι και φυτεύω ένα άλλο δέντρο είναι αποσπασματική και λανθασμένη. Είναι πια ο κατάλληλος χρόνος για μια σοβαρή επιστημονική μελέτη ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής με εργαλεία το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και την αρχιτεκτονική τοπίου. Έτσι θα προκαλέσουμε τη συμμετοχή ανθρώπων από διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως αρχιτέκτονες, γεωπόνοι κ.α. στο πλαίσιο ενός διεθνούς διαγωνισμού, ώστε να συνθέσουν μια πρόταση για την μετεξέλιξη της εικόνας και της χρήσης του παραλιακού μετώπου», σημείωσε.

Το πρόβλημα όπως είπε ο κ. Ελισάφ έρχεται από το παρελθόν και δεν προέκυψε τους τελευταίους μήνες.

«Η κοπή των δέντρων είναι η μοναδική λύση ώστε να σωθούν τα γειτονικά γιατί αν καθυστερήσουμε κι άλλο θα θρηνήσουμε όλη την παραλίμνια περιοχή», ανέφερε ο δήμαρχος.

Το «Κέντρο για το Παιδί»

Απαντώντας σε αναφορές και σχόλια σχετικά με την ένταξη του έργου «Κέντρο για το Παιδί» στο παλιό Άσυλο Ανιάτων, ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν πιστεύει στην μητρότητα ή την πατρότητα των έργων. «Πιστεύω ότι τα έργα ανήκουν στην πόλη και τους πολίτες».  Συμπλήρωσε, ότι η σημερινή δημοτική αρχή βρήκε ένα έργο μπλοκαρισμένο κι ένα κουβάρι προγραμματικών συμβάσεων και φρόντισε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χάρη στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου να το ξεμπλοκάρει και να ολοκληρώσει την διαδικασία ένταξης.

Αναφορά στον Αλ. Σόφη

Τέλος, ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Σώματος και οι επικεφαλής των παρατάξεων αναφέρθηκαν στον πρόσφατο χαμό του τέως δημάρχου Αλ. Σόφη, εκφράζοντας τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του και προσθέτοντας, ότι όσο δυσαναπλήρωτο είναι το κενό που αφήνει, άλλο τόσο μεγάλη είναι η παρακαταθήκη στην πολιτική ιστορία και τα δημοτικά πράγματα της πόλης.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ