Απαραίτητη η πληρωμή των οφειλών των δήμων

Τοπικά

Επιστολή της Περιφέρειας για τις υποχρεώσεις προς τη μονάδα αποβλήτων

Μία νέα πτυχή ήρθε στο προσκήνιο αναφορικά με τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις οφειλές των δήμων της Ηπείρου για τη λειτουργία του.

Οφειλές που φτάνουν συνολικά τα 2,5 εκ. ευρώ, με κάποιους δήμους, εκτός της ΠΕ Ιωαννίνων, να αποδεικνύονται «μπαταχτσήδες» ολκής, αφού όπως έκανε γνωστό χθες, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, υπάρχει δήμος έδρας ΠΕ στην Ήπειρο, που οφείλει πλέον των 700.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι ενώ επιβάρυνε και εισέπραττε ανταποδοτικά από τους δημότες του, όπως εξακολουθεί να κάνει μέχρι και σήμερα, δεν απέδιδε τίποτε για τις υποχρεώσεις που έχουν όλοι οι δήμοι για τη λειτουργία του εργοστασίου.

«Δεν γίνεται να χρωστάνε χρήματα και να περιμένουν από την Περιφέρεια να τα κάνει όλα. Δεν μπορεί άλλοι να πληρώνουν και άλλοι να χρωστάνε και στο τέλος να ψάχνεται η Περιφέρεια για το πώς θα πληρώσει μηνιαία το εργοστάσιο», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Η Περιφέρεια έχει αποστείλει σχετική επιστολή στους δήμους της Ηπείρου, που έχουν οφειλές προς το εργοστάσιο να τις τακτοποιήσουν το συντομότερο, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει αποσταλεί και έγγραφο προς τη ΔΕΗ, για παρακράτηση των ποσών που οφείλονται, με την απάντηση της ΔΕΗ όμως, σύμφωνα με πληροφορίες να αναφέρει, πως οι ίδιοι δήμοι δεν πληρώνουν καν τους δικούς τους λογαριασμούς για την ηλεκτροδότηση, επομένως, οι παρακρατήσεις γίνονται μεν, καταλήγουν δε στα ταμεία της επιχείρησης…

Ο κ. Καχριμάνης συνεχίζοντας εξήγησε, ότι πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη και τα οποία εάν δεν αποδίδονται, η Περιφέρεια Ηπείρου – που έχει εγγυηθεί έναντι των τραπεζών και του εργοστασίου – δυσκολεύεται να βρει χρήματα για να είναι συνεπής στους λογαριασμούς της.

Διακριτή η μεταφορά του υπολείμματος

Ο περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ, εξήγησε ότι όλο το υπόλειμμα πρέπει να μεταφέρεται, αλλά υπάρχουν δύο κατηγορίες, η μια αφορά το υπόλειμμα που μεταφέρεται με δαπάνη της Περιφέρειας και η δεύτερη που αφορά υπόλειμμα «μη επιτρεπτών αποβλήτων»  που πρέπει να μεταφέρεται με δαπάνες του εργοστασίου.

«Αυτά τα δύο είναι διακριτά, άλλος πληρώνει τα μεν και άλλος τα δε και δεν μπορεί να συζητούνται επιδερμικά αυτά τα θέματα, χωρίς να εξετάζονται οι συμβάσεις που υπάρχουν», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»