Αντιπαράθεση με «άρωμα» εκλογών στο δημ. συμβούλιο

Τοπικά

Αλληλοκατηγορίες και υπαινιγμοί για τακτοποίηση ημετέρων στην «επιστροφή» των συνεδριάσεων στο φυσικό τους χώρο

Άρωμα προεκλογικής περιόδου είχε η χθεσινή συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, με τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μία σειρά θεμάτων της μείζονος επικαιρότητας, αλλά και με… προοπτική να αποτελέσουν μέρος της επίσημης προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Ο κ. Ελισάφ στην τοποθέτησή του, χαρακτήρισε μεν λογική και αναμενόμενη την ένταση, λόγω του ότι μπαίνουμε σε προεκλογικές περιόδους, έκανε λόγο όμως για υπερβολές που δημιουργούν άλλες καταστάσεις και αναφέρθηκε σε ανώνυμες καταγγελίες από συμβούλους της αντιπολίτευσης, που «δηλητηριάζουν» τον πολιτικό βίο στο δήμο Ιωαννιτών.

«Οφείλουμε όσοι είμαστε εκτεθειμένοι πολιτικά να υποστούμε και την κριτική. Όλα είναι στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης, όχι όμως και η λάσπη στον ανεμιστήρα και η σπίλωση συναδέλφων, με υπαινιγμούς, για «βόλεμα» παιδιών συμβούλων, χωρίς στοιχεία και χωρίς ονόματα. Κάποιοι δημιουργούν μόνο εντυπώσεις στους πολίτες. Το κλίμα αυτό ναρκοθετεί τον ομαλό πολιτικό βίο. Αν υπάρχουν στοιχεία, ας έρθουν να τα πουν δημόσια, διαφορετικά είναι συκοφαντία που εκθέτει όποιον το εκστομίζει. Κανείς δεν είναι απρόσβλητος από αλαζονεία ή κατάχρηση εξουσίας, αλλά αν υπάρχουν στοιχεία, να τα πουν και να μην κρύβονται από ανωνυμίες και υπαινιγμούς. Ας διατηρήσουμε ανθρώπινη διάσταση σχέσεων, με όποιες τυχόν αντιπαραθέσεις», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Ο Θ. Μπέγκας «σήκωσε το γάντι», αλλά απέφυγε να πει κάτι περισσότερο και πιο συγκεκριμένο, καθώς από τη δική του παράταξη προήλθαν οι ανεπίσημες καταγγελίες, αλλά περιορίστηκε μόνο να πει, πως σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε αναφερθεί ονομαστικά σε περίπτωση παιδιού ενός αντιδημάρχου, που προσελήφθη με σύμβαση στον δήμο Ιωαννιτών, χωρίς να υπάρξει καμία απάντηση.

Αντιπαράθεση για τα αθλητικά σωματεία

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η αντιπαράθεση για τις επιχορηγήσεις και τα κριτήρια που έθεσε η δημοτική αρχή, για τα αθλητικά σωματεία. Ο κ. Ελισάφ υποστήριξε, πως ο δήμος προσπαθεί μετά από δύο χρόνια, να στηρίξει και τις μεγάλες διοργανώσεις και με ένα μικρό ποσό τα αθλητικά σωματεία, με διαφανείς διαδικασίες, και όχι να ενισχύει σωματεία – σφραγίδα.

Η Τατ. Καλογιάννη όμως τόνισε, ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την υπόθεση των επιχορηγήσεων η δημ. αρχή επιβεβαιώνει την εκτίμηση, ότι όλα γίνονται για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων ενόψει των εκλογών.

Κλειστό Ξιφασκίας

Σκληρή κριτική από όλες τις παρατάξεις δέχθηκε η δημ. αρχή για το Κλειστό Ξιφασκίας και το γεγονός, ότι αποφεύγει συνειδητά να πάρει οποιαδήποτε θέση.

«Έχει περάσει τόσος καιρός και δεν ιδρώνει το αυτί σας για να ενδιαφερθείτε και στη συνέχεια να ενημερώσετε το Σώμα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα;», αναρωτήθηκε ο Θ. Μπέγκας, που ζήτησε απαντήσεις και σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως:

Τι αγοράστηκε;

Πόσο κόστισε;

Πόσο στοίχισε η αποσυναρμολόγηση και πόσο η μεταφορά;

Πόσο θα στοιχίσει η επανασυναρμολόγηση;

Ποιες είναι πρόσθετες δαπάνες για την ολοκλήρωση της κατασκευής;

Πότε θα είναι έτοιμο;

Θα καταφέρουμε να συγκρίνουμε κάποια στιγμή το τελικό κόστος σε σχέση με ένα νέο κλειστό ώστε να είμαστε ο δήμος των μεταχειρισμένων αλλά τουλάχιστον να διαπιστώσουμε αν αξίζει;».

Τέλος, ζήτησε από τη δημοτική αρχή υπό το βάρος του θεσμικού της ρόλου να παρέμβει ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος απώλειας του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου, μιας βασικής αθλητικής υποδομής των Ιωαννίνων στην οποία αθλούνται πολλά νέα παιδιά.

Ο Λάζ. Νάτσης τόνισε για το ίδιο θέμα, ότι ο δήμος εκτίθεται με τη στάση που κρατά στην υπόθεση, χωρίς δηλαδή να τοποθετείται καν.

Η άσχημη εικόνα στο πράσινο

Τέλος, ένα σκέλος της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης αναλώθηκε στην καθυστερημένη έναρξη των εργασιών κοπής των χόρτων σε όλη την πόλη, με τον κ. Μπέγκα να κάνει λόγο για πρωτόγνωρη εικόνα για την πόλη.

«Τα χόρτα σκέτη ζούγκλα, οι λάμπες καμένες, τα σκουπίδια διάσπαρτα και οι υπογειοποιημένοι κάδοι στέκονται στον αέρα εδώ και μήνες, συνθέτοντας ένα αποκρουστικό και συνάμα επικίνδυνο υγειονομικό σκηνικό», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Επίτιμος Δημότης ο Πατριάρχης

Επίτιμος Δημότης θα ανακηρυχθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα επισκεφθεί τα Γιάννενα από τις 11 μέχρι τις 13 Ιουλίου (Δευτέρα μέχρι Τετάρτη).

Ο Δήμος βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Μητρόπολη Ιωαννίνων για την προετοιμασία της επίσκεψης αυτής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Δημαρχείο στις 11 Ιουλίου στις 10.30 ενώ το βράδυ θα γίνουν τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Παϊσίου.

Την επόμενη μέρα μετά την Θεία Λειτουργία στον Άγιο Παίσιο θα γίνει η ονοματοδοσία της πλατείας και του δρόμου, σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο το 2020.

Το βράδυ της Τρίτης, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, θα γίνει η τελετή ανακήρυξης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Ο κ. Ελισάφ έκανε γνωστό ότι θα γίνουν δύο κύκλοι εκδηλώσεων με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Ακόμη ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η πρόταση για τις ψηφιακές υποδομές και τις έξυπνες πόλεις με προϋπολογισμό τριών εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί τον οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια.

Η πρόταση αυτή θα σταλεί σε όλες τις παρατάξεις ώστε να έχουν πλήρη γνώση.

 

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ