Ανταλλαγή πυρών για τον οδοφωτισμό με LED

Τοπικά

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε χθες Τετάρτη για τον οδοφωτισμό με LED, ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ την τοπική επικαιρότητα, κυρίως μετά την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να ακυρώσει και προκηρύξει ξανά τον διαγωνισμό.

Η αναβολή συζήτησης του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή την Τρίτη, ώστε να μελετηθούν τα στοιχεία που παραχώρησε η περιφερειακή αρχή στο δήμο προς ενημέρωση των παρατάξεων έφερε αντιδράσεις πρώτα από την παράταξη «Ιωάννινα 2023» της Τατιάνας Καλογιάννη που καταλόγιζε στη Δημοτική Αρχή προχειρότητα και έπειτα από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα που ουσιαστικά επισημαίνει, παραθέτοντας απόσπασμα επιστολής της Περιφέρειας Ηπείρου, πως η Περιφέρεια ζητά από το Δήμο Ιωαννιτών να υπογράψει μια λευκή επιταγή σε μορφή προγραμματικής σύμβασης και στη συνέχεια να της παραδώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν την ωρίμανση της μελέτης η οποία θα έπρεπε πρώτα να αξιολογηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ως συμφέρουσα και στην συνέχεια να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση.
Στο ερώτημα γιατί δεν απεστάλησαν όλα τα στοιχεία, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης απάντησε χθες, επικαλούμενος λόγους προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας της μελέτης, προσθέτοντας, ότι το σύνολο των στοιχείων θα παραδοθούν στο δήμο, αφού υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και το έργο της υλοποίησης αναλάβει η Επιτροπή Παρακολούθησης.
«Όταν υπογράφεται μια προγραμματική σύμβαση υπάρχει μια πνευματική ιδιοκτησία, η οποία σήμερα ανήκει στην περιφέρεια. Κάποια στοιχεία που ζητήθηκαν τα δώσαμε στο δήμο Ιωαννιτών. Τα πάντα θα δοθούν όταν υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και θα υπάρχει Επιτροπή Παρακολούθησης. Τότε το δικό μας πνευματικό πόνημα θα ανήκει και στο δήμο. Η προγραμματική θα λύσει το όποιο πρόβλημα. Καταλαβαίνετε ότι κάποια πράγματα έχουν και αρχή και κανόνες. Άλλωστε η κα Τατ. Καλογιάννη έχει προωθήσει το πρόγραμμα και στα πλαίσια αυτά έχουν γίνει οι ενέργειες», απάντησε ο κ. Καχριμάνης.
Ως προς την ανακοίνωση της «Ενότητας Πολιτών», που έφερε το ζήτημα στο προσκήνιο, κάνει λόγο, για επικοινωνιακή προπαγάνδα που γύρισε μπούμερανγκ στη Δημοτική Αρχή, «αφού προδίδεται για μια ακόμη φορά από την επιπολαιότητα η οποία τη διακατέχει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου», τονίζεται για να προσθέσει:
«…έρχεται σήμερα η Δημοτική Αρχή, παραβιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, να εισηγηθεί τη σύναψη δεσμευτικής Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, παραχωρώντας της ουσιαστικά εν λευκώ όλες τις αρμοδιότητες για την μελέτη, ωρίμανση, επιλογή διαδικασίας και δημοπράτησης του έργου.
Απορίας άξιο είναι ακόμη το γεγονός από ποια ανάλυση προκύπτει ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ύψους 19,1 εκ. ευρώ.
Η παράταξή μας θεωρεί ότι πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση.
Για άλλη μια φορά, συνειδητά απαξιώνονται από τη Δημοτική Αρχή τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και οι πολίτες.
Η Δημοτική Αρχή επιδιώκει την έγκριση μιας Προγραμματικής Σύμβασης η οποία είναι κατάφωρα κατά των συμφερόντων του Δήμου μας, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για όλες τις λεπτομέρειες ενός τεράστιου έργου που θα δεσμεύσει τα ανταποδοτικά τέλη του δήμου για πάρα πολλά χρόνια».

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής

Στην αντεπίθεση βγήκε η Δημοτική Αρχή απαντώντας στις κατηγορίες των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά στεκόμενη κυρίως στο πολιτικό σκέλος της αντιπαράθεσης και όχι στο τεχνικό.
«Η παράταξη «Ιωάννινα 2023» και η επικεφαλής της οδηγούνται από ολίσθημα σε ολίσθημα. Έχοντας στο μυαλό τους μόνο τις εκλογές του 2023, πήραν κυριολεκτικά διαζύγιο από την πραγματικότητα και φτάνουν σε έσχατα σημεία λαϊκισμού.
Η Δημοτική Αρχή απευθύνει σήμερα πέντε ερωτήματα στην κ. Καλογιάννη:
– Έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην Περιφέρεια Ηπείρου και από πότε;
– Έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και στις δυνατότητές τους να υλοποιήσουν όσα προβλέπει η προγραμματική σύμβαση;
– Έχει λησμονήσει τις επιστολές της, με την ιδιότητα της αντιπεριφερειάρχη, προς δήμους της Ηπείρου ώστε να τους πείσει για τα οφέλη του συγκεκριμένου μοντέλου;
– Έπαψαν σήμερα να υφίστανται αυτά τα οφέλη που τότε εγγράφως υποστήριζε;
– Εν τέλει, την ενδιαφέρει να γίνει ή να μη γίνει το έργο αντικατάστασης του οδοφωτισμού;
Η κα. Καλογιάννη ας απαντήσει στην κοινωνία. Η Δημοτική Αρχή γνωρίζει τις απαντήσεις. Και της συνιστά μέχρι το 2023 να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.
Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» έσπευσε ασθμαίνοντας να μιλήσει για φιάσκο της Δημοτικής Αρχής προεξοφλώντας ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκτίθεται. Θα γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και εκεί θα είναι όλα στο φως.
Η εποχή των «λευκών επιταγών» έχει παρέλθει. Το γνωρίζει ο κ. Μπέγκας όταν με την υπογραφή του εκχωρούσε στην Περιφέρεια όλες τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Γίνεται σαφές ότι η μείζονα αντιπολίτευση, αφού διοίκησε πέντε χρόνια αφήνοντας μοναδική παρακαταθήκη στην πόλη μία σειρά από μακέτες, δεν θέλει να συναινέσει σε κανένα μεγάλο έργο που θα αλλάξει την εικόνα των Ιωαννίνων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής που παραπέμπει την εκτενή συζήτηση του ζητήματος στο δημοτικό συμβούλιο.