Ανοιχτή αγκαλιά για εννέα πρόσφυγες τα Γιάννενα

Τοπικά

Η Ταμάρα είναι μια από τις τρεις μητέρες που έφτασαν με τα παιδιά τους στα Ιωάννινα το βράδυ της Δευτέρας και βρήκαν μία ζεστή αγκαλιά να τους περιμένει στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας του Κέντρου Πρόνοιας Ηπείρου.

Εννέα άτομα συνολικά, μία τετραμελής οικογένεια, μία μητέρα με τα δύο της παιδιά και η Ταμάρα με την κόρη της, έφτασαν μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο Κέντρο όπου τους περίμενε μία ανοιχτή αγκαλιά και μία ζεστή σούπα, για το καλωσόρισμα.

Με δακρυσμένα μάτια και τρεμάμενη φωνή, η Ταμάρα από την Ουκρανία, η οποία έφτασε το βράδυ της Δευτέρας στα Ιωάννινα με την μικρή της κόρη λέει, ότι το μόνο που σκέφτεται είναι το πώς και πότε θα γυρίσει στην Οδησσό, για να συναντήσει και πάλι τους δικούς της ανθρώπους, συγγενείς και φίλους που έμειναν πίσω και να συνεχίσει τη ζωή της.

«Σκέφτομαι τους συγγενείς μας, το σπίτι μας, τη δουλειά μας, όλα όσα αφήσαμε πίσω. Νιώθουμε σαν προδότες της πατρίδας μας και θέλουμε να γυρίσουμε πίσω το συντομότερο, να ζήσουμε τις ζωές μας, να μας αφήσουν να ζήσουμε, όπως και πριν…».

Ανάμεσα στους πρόσφυγες, παιδιά που μέσα σε λίγες ημέρες έχασαν την αθωότητά τους και που αντίκρυσαν μια ανάσα από τα σπίτια τους, να εξελίσσονται σκηνές φρίκης, τώρα βρήκαν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα.

Μεταξύ των πρώτων χιλιάδων προσφύγων από την Ουκρανία και οι πρώτοι εννέα πρόσφυγες που έφτασαν στα Ιωάννινα, που όπως λέει η Ταμάρα, που άφησε τη ζωή της πίσω στην Οδησσό, το μόνο που σκέφτονται είναι πότε θα γυρίσουν στην πατρίδα τους και στα σπίτια τους και πότε θα ανταμώσουν και πάλι τους αγαπημένους τους.

«Οι ηλικιωμένοι δε θέλουν να φύγουν από τα σπίτια τους και για άλλους δεν είναι εύκολο να το κάνουν. Εμείς, όταν ακούσαμε τους πρώτους πυροβολισμούς και τον ήχο από τις σειρήνες και τα κανόνια δε σκεφτήκαμε τίποτε άλλο, πέρα από το να φύγουμε για να γλιτώσουμε τις ζωές μας και τα παιδιά μας. Το μόνο που σκέφτομαι όμως είναι η πατρίδα μου, όλα αυτά που άφησα πίσω στην Οδησσό, τους γονείς και τους παππούδες», λέει βαθειά συγκινημένη η Ταμάρα.

Τίποτε δεν προμήνυε τον πόλεμο

Κανείς δε μπορεί να προδικάσει την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, όπως όμως και κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει την έναρξη του πολέμου κα τους λόγους που οδήγησαν σε αυτόν, αλλά παράλληλα και την έκταση που προσέλαβαν οι πολεμικές επιχειρήσεις. «Ακούμε διάφορα πράγματα όλες αυτές τις ημέρες, ότι υπήρχαν προβλήματα μεταξύ μας, ότι δεν επιτρεπόταν να μιλήσουν τα ρώσικα και άλλα τέτοια πράγματα που δεν ισχύουν», ανέφερε η Ταμάρα, που αξίζει να σημειωθεί, ότι μίλησε στη ρωσική γλώσσα, με την Όλγα, επίσης Ουκρανή, που ζει χρόνια στα Ιωάννινα, να κάνει τη μετάφραση στα ελληνικά.

Σε ετοιμότητα για αυξημένες προσφυγικές ροές

Από τη μεριά της, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη τόνισε, ότι υπήρξε άρτια προετοιμασία και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία λαμβάνεται μέριμνα για την καλύτερη δυνατή υποδοχή των προσφύγων και των ατόμων που ήδη ήρθαν, αλλά και όλων εκείνων, που πιθανώς θα ακολουθήσουν και θα φιλοξενηθούν και στα Ιωάννινα και στην Κόνιτσα.