ΑΓΝΗ ΝΑΚΟΥ-«Η πανδημία επηρέασε και τις γηριατρικές δομές»

Τοπικά

Στις διαταραχές που προκάλεσαν κυρίως στις γηριατρικές δομές και την λειτουργία τους αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου.

Οι πανδημίες δεν είναι απλώς ένα ιατρικό φαινόμενο. Επηρεάζουν τα άτομα και την κοινωνία σε πολλά επίπεδα, προκαλώντας διάφορες διαταραχές.

Στις διαταραχές που προκάλεσαν κυρίως στις γηριατρικές δομές και την λειτουργία τους αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου.

Η κα. Νάκου ως αρμόδια αντιπεριφερειάρχης ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπη με την αντιμετώπιση πολύ δύσκολων καταστάσεων καθώς ειδικά το πρώτο διάστημα υπήρχε φόβος και αυξημένη ανησυχία μιας και η επιστημονική κοινότητα δεν είχε πολλές πληροφορίες για τον ιο.

Η αγωνία αυτή έγινε πολλαπλάσια για ανθρώπους υπερήλικες που βρισκόταν σε γηριατρικές δομές και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσαν να δουν δια ζώσης κανέναν δικό τους άνθρωπο.

«Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και στα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία αποτέλεσαν -τόσο όταν εμφανίστηκε ο ιός όσο και τώρα που η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη- την ηλικιακή εκείνη κατηγορία που υπέστη τις πιο σοβαρές συνέπειες, ήταν πολλές.  Αποτελούν άλλωστε την λεγόμενη ευπαθή ομάδα, λόγω των νοσημάτων που συχνά συνυπάρχουν με το γήρας, τα ηλικιωμένα άτομα ήταν τα πρώτα που έπρεπε να προστατευθούν, καθώς ο κίνδυνος να νοσήσουν αλλά και να χάσουν τη ζωή τους ήταν και παραμένει πολύ υψηλός» τονίζει η κα. Νάκου που δεν παραλείπει να ευχαριστήσει όλους εκείνους που συνεργάστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να μπορέσουν αφενός να προστατεύσουν και αφετέρου να θωρακίσουν τους ηλικιωμένους που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι εμβολιασμένοι.

«Ήταν μια δύσκολη συνθήκη και χρειάστηκε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους. Ευτυχώς, σε μεγάλο αριθμό οι ωφελούμενοι στις γηριατρικές δομές έχουν εμβολιαστεί ενώ ξανά ξεκίνησε η διαδικασία εισόδου και νέων ωφελούμενων που είχε σταματήσει υπό τον φόβο της μεταδοτικότητας του ιού».

Δοθείσης της ευκαιρίας η κα. Νάκου ρωτήθηκε και για το δίκτυο αλληλεγγύης: «Ήδη έχουμε στείλει σε μεγάλες εταιρείες σχετικές επιστολές προκειμένου να ενισχύσουν με είδη πρώτης ανάγκης το δίκτυο. Τα είδη αυτά θα τα συλλέξουμε και θα δοθούν σε ιδρύματα, φορείς και στις εκκλησίες προκειμένου να τα διανείμουν σε οικογένειες και πολίτες που έχουν ανάγκη» τόνισε η αντιπεριφερειάρχης λέγοντας ότι τα είδη που θα συλλεχθούν θα δοθούν στα μέσα Δεκεμβρίου.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ