Έντονες αντιδράσεις και ένα κλίμα έντασης προκαλεί στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με επίκεντρο την πιθανή άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, με τους δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν λόγο για «αιτία πολέμου».
Το ζήτημα έχει ήδη διχάσει την κοινή γνώμη, όπως καταδεικνύουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Αν και ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών εμφανίζεται θετικό προς την άρση της μονιμότητας, αυτή η αποδοχή συνοδεύεται από σαφείς προϋποθέσεις.
Ακολούθησε η συνέντευξη του Πρωθυπουργού που ανέφερε ότι η Ν.Δ θα προτείνει την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις από τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.
Έτσι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Γρίβας και ο αντιπρόεδρος Στέφανος Σίντος αντίστοιχα άσκησαν σκληρή κριτική στις προθέσεις της Κυβέρνησης και προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στην άρση της μονιμότητας καταργώντας τη συνταγματική μεταρρύθμιση του Ελ. Βενιζέλου το 1911.
«Προφανώς ο κ. Πρωθυπουργός θέλει να μας επαναφέρει στις προ του 1911 καταστάσεις, όπου η εκάστοτε κυβέρνηση απέλυε τους Δημοσίους Υπαλλήλους της προηγούμενης και προσλάμβανε τους δικούς της. Επιθυμεί, μάλλον, να γενικεύσει το καθεστώς των μετακλητών στο Δημόσιο. Έχει, επίσης, σημασία το χρονικό σημείο κατά το οποίο γίνεται η παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Γίνεται ελάχιστες μέρες πριν τη διεξαγωγή της πρότυπης δίκης για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, αίτημα το οποίο στηρίζει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, αφού κανείς λογικός άνθρωπος δεν κατανοεί γιατί τα δώρα δίνονται και καλώς δίνονται, στον ιδιωτικό τομέα και όχι στο Δημόσιο, επτά χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Ο Πρωθυπουργός, αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική της κυβέρνησής του, επιστρατεύει για άλλη μια φορά, τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Στριμωγμένος από τις βαριές πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες της κυβέρνησής του για το Έγκλημα των Τεμπών, αδιάφορος για την ακρίβεια που κατατρώει τα εισοδήματα των εργαζομένων, προκλητικός απέναντι στα αιτήματα για αυξήσεις μισθών, ο πρωθυπουργός της χώρας με τους φτωχότερους δημοσίους υπαλλήλους στη Ευρώπη επιχειρεί να ανοίξει ζήτημα «κατάργησης της μονιμότητας» και απολύσεων στο Δημόσιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γρίβας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Σίντος που τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει τη στάση και θέση της, ειδικά όταν έχει διπλασιάσει τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων στη δημόσια διοίκηση από τους 1700 περίπου το 2019 σε 3.500 σήμερα.
«Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί κανονικότητα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τουλάχιστον σε αυτές με δημοκρατικούς θεσμούς και ισχυρό Κράτος Δικαίου.
Είναι προφανές, πως οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να γυρίσει τη χώρα στην εποχή του Δηλιγιάννη και της Πλατείας Κλαυθμώνος, αποτελεί «αιτία πολέμου» και τα επίχειρα όσων το τολμήσουν θα είναι βαριά», ανέφερε χαρακτηριστικά.