Α. ΝΑΚΟΥ – Πετάμε τις μάσκες, προσέχουμε όταν είμαστε σε πολύ κόσμο

Τοπικά

Το καλοκαίρι μπήκε και μαζί του «πετάμε» τις μάσκες αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να προσέχουμε και να λαμβάνουμε μέτρα όταν βρισκόμαστε σε χώρους με συνωστισμό.

Η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, η οποία εδώ και πολλούς μήνες ασχολείται με το θέμα της πανδημίας και ουσιαστικά χειρίζεται μια σειρά θεμάτων αναφέρθηκε στην αναστολή του μέτρου, καλώντας όμως τον κόσμο να συνεχίσει να είναι προσεκτικός, ειδικά όταν βρίσκεται σε χώρους όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος. Οι νοσηλείες σύμφωνα με την κα. Νάκου έχουν μειωθεί σημαντικά και υπάρχει μια σταθερή αποκλιμάκωση που οδηγεί και στο κλείσιμο ΜΕΛ. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων θα ισχύει μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

«Αναστέλλεται το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ωστόσο με μερικές εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη» ανέφερε μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης, για να τονίσει ότι «ο ιός είναι εδώ αλλά εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών μπορούμε να είμαστε σε εξωτερικούς χώρους ή να εργαζόμαστε με ανοικτά τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρος και να μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης», σημείωσε.

Στο μεταξύ, υποχρεωτικά με χρήση μάσκας θα πρέπει να  μετακινούνται και οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών. Όσον αφορά τα μέσα μεταφοράς που υπάρχουν αριθμημένες θέσεις, όπως τα αεροπλάνα τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία, η μάσκα καταργείται για τους επιβάτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Σχετικά με τα πλοία, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων δεν έχει αποφασίσει ακόμα για την άρση της χρήσης μάσκας, συνεπώς αυτή παραμένει για την ώρα υποχρεωτική.

Τι θα ισχύει σε σχολεία και Πανεπιστήμια

Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής.

Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία-Πανεπιστήμια. Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας κι έτσι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί απαλλάσσονται από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.

Υποχρεωτική χρήση μόνο στις Εξετάσεις

Η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.

«Τα παιδιά του δημοτικού θα μπορούν έστω και στο τέλος της χρονιάς να κάνουν μάθημα χωρίς τις μάσκες. Ωστόσο όλα τα άλλα παιδιά που δίνουν εξετάσεις γυμνάσιου, λύκειο και πανελλαδικές θα προσέρχονται με μάσκα» κατέληξε η κα. Νάκου

Στο μεταξύ ερωτηθείσα για τις συμβάσεις τεσσάρων εργαζομένων που είχαν προσληφθεί για τις ανάγκες της πανδημίας, εξήγησε ότι δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους και ότι η ιχνηλάτηση γίνεται από τους δυο μόνιμους εργαζόμενους του τμήματος.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ