120.000 ευρώ για κάθε αναγνωρισμένο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

Τοπικά

Με το ποσό των 120.000 ευρώ χρηματοδοτεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), κάθε ένα από τα επτά γεωπάρκα του Ελληνικού Δικτύου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO

Οι προγραμματικές συμβάσεις χρηματοδότησης υπεγράφησαν παρουσία του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά  κατά την έναρξη του 3oυ Συνεδρίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα.

Στην εναρκτήρια τελετή του τριήμερου συνεδρίου -που διοργανώθηκε  από την Αναπτυξιακή Ηπείρου, την Περιφέρεια, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unesco, την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της Unesco και τον ΟΦΥΠΕΚΑ- παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι δήμαρχοι Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, και εκπρόσωποι των γεωπάρκων.

Ποιοι θα πάρουν τα 120.000 και τι περιλαμβάνουν οι δράσεις

Την χρηματοδότηση θα λάβουν τα γεωπάρκα: Βίκου-Αώου,  Ψηλορείτη, Σητείας,  Λέσβου, Γρεβενών Κοζάνης, και τα γεωπάρκα Χελμού-Βουραικού και Κεφαλλονιάς-Αίνου που υπάγονται απευθείας στον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η χρηματοδότηση αφορά στην κατασκευή και εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων, τη δημιουργία θέσεων θέας, την αποκατάσταση και καθαρισμό των μονοπατιών εντός των γεωπάρκων, την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων πληροφορικής και διαδραστικών εφαρμογών στα Κέντρα Ενημέρωσης των γεωπάρκων κα.

Ο υφυπουργός Γ. Αμυράς, κατά την διάρκεια της έναρξης του συνεδρίου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού πλούτου και των δυνατοτήτων που έχουν αυτές οι περιοχές: «Από τον σχεδιασμό του υπουργείου, δεν θα μπορούσε να λείπει η ανάπτυξη και η ανάδειξη των Παγκόσμιων Γεωπάρκων. Πρόκειται για θησαυρούς της ελληνικής φύσης και της γεωλογικής ιστορίας της χώρας που μπορούν να συμβάλουν στη διεθνή προβολή της Ελλάδας και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού», τόνισε.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ