Το νομοσχέδιο διαλύει τη δημόσια υγεία

Πολιτική

Θύελλα αντιδράσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση το υπουργείο Υγείας και φέρνει τα πάνω κάτω στη δημόσια υγεία.

Μεταξύ πολλών άλλων, δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να κάνουν ιατρεία εκτός νοσοκομείου.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζάλλας και ο Δημήτρης Παχατουρίδης μέλος του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ έκαναν λόγο για μια κατάσταση που βάζει φωτιά στα θεμέλια της δημόσιας υγείας.

«Με καθυστέρηση 2 ετών και αφού η κυβέρνηση σφύριξε την λήξη της πανδημίας με τον θλιβερό απολογισμό των 34.000 νεκρών,  ολοκληρώνει το σχέδιο της για την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους με ότι απέμεινε  από αυτό που κάποτε λεγόταν Δημόσιο Σύστημα Υγείας.  Το νομοσχέδιο που νύχτα εισήγαγε η αναπ. υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα στη Βουλή είναι η χαριστική βολή στο τελευταίο αποκούμπι για τον Ελληνικό λαό, καθώς μεταξύ άλλων δίνει την δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, και ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζάλλας που εξήγησε ότι το νομοσχέδιο δεν πρέπει να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Ο κ. Παχατουρίδης εξήγησε ότι η δημόσια υγεία ήδη «νοσεί» καθώς εκατοντάδες νέοι επιστήμονες επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό ενώ με το νομοσχέδιο αυτό γυρνάμε όπως είπε χρόνια πίσω που η υγεία ήταν για λίγους «προνομιούχους».

Το μεγάλο θέμα σύμφωνα και με τον κ. Παχατουρίδη είναι το γεγονός ότι δημιουργούνται «πελάτες» αφού όποιος δεν θα μπορεί να βρει γιατρό στο νοσοκομείο θα αναγκάζεται να πληρώσει και να πάει στο ιδιωτικό ιατρείο του εκάστοτε γιατρού «Οι ασθενείς, θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το  ήδη μειωμένο εισόδημά τους. Ενώ όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν θα μπαίνουν σε πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις και χειρουργεία με κίνδυνο της υγείας τους. Ταυτόχρονα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο με γιατρούς να τρέχουν από τα νοσοκομεία στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές, και στον τρόπο άσκησης της Ιατρικής ειδικότητας.

Η λύση υπάρχει, όμως η κυβέρνηση στηριγμένη στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της και στις πιέσεις του ιδιωτικών συμφερόντων αρνείται να τη δει. Και δεν είναι άλλη από την αύξηση των δαπανών για την υγεία, στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτό, γενναίες αυξήσεις στους γιατρούς και υγειονομικούς και πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα εργαζομένων και πολιτών.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τελειώνει με τον τελευταίο θεματοφύλακα του κοινωνικού κράτους. Ο αγώνας ενάντια στις επιλογές αυτές αφορούν ολο τον λαό που θα πρέπει να παλέψει για το δικαίωμα του στην αξιοπρέπεια και στη ζωή.  Καλούμε σε ένα ευρύτατο συνδικαλιστικό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θα διατρανώσει το «κάτω τα χέρια από το ΕΣΥ» και θα διεκδικήσει  τη συνολική αναβάθμιση της δημόσιας φροντίδας υγείας.  Είμαστε απέναντι στις επιλογές αυτές και δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί» τόνισαν καταλήγοντας τόσο ο κ. Τζάλλας όσο και ο κ. Παχατουρίδης καλώντας τον κόσμο να αντιδράσει απέναντι στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ