Στη Βουλή η «ψηφιακή πλατφόρμα Πέλοπας»

Πολιτική

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα «ψηφιακή πλατφόρμα Πέλοπας»

Την πρόοδο των διαδικασιών καταγραφής των Δήμων στην ψηφιακή βάση «Πέλοπας», τα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις τόσο για τους 332 Δήμους της χώρας συνολικά όσο και σε τοπικό επίπεδο για την περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, έθεσε ως ερωτήματα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής της η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Κεφάλα.

Η βουλευτής Ιωαννίνων τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού για την χαρτογράφηση και την ψηφιοποίηση του αθλητικού συστήματος μέσα από το πρόγραμμα «Πέλοπας».

Επισήμανε την αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας ενιαίας ψηφιακής βάσης καταγραφής όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της Χώρας τόσο για την πρόσβαση σε μια συγκροτημένη, ολοκληρωμένη και ασφαλή πηγή πληροφόρησης όσο και για τον εκτενή έλεγχο σε όλα τα στάδια στην ανάληψη αθλητικών έργων.

«Είναι μια πρωτοβουλία με κοινωνικό πρόσημο καθώς τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται για την προσβασιμότητα σε κάθε αθλητική εγκατάσταση και κάθε αθλητικό χώρο», αναφέρει η βουλευτής Ιωαννίνων.

Από το Βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, πήρε το λόγο και απάντησε στην Βουλευτή Μαρία Κεφάλα αναλύοντας τη σημαντική πρόοδο των διαδικασιών καταγραφής.

Ο κ. Αυγενάκης ενέταξε τη νομοθετική κατοχύρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσα από την ασφάλεια των αθλητών, των αθλούμενων και των επισκεπτών.

Υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Κ.Ε.Δ.Ε. για την στενή συνεργασία με το Υπουργείο στον συνολικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι βήμα – βήμα ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική καταγραφή στον «Πέλοπα» και ευχαρίστησε τη μεγάλη πλειονότητα των Δήμων που έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά.

Στην απάντησή του τοποθετήθηκε αναλυτικά: «Το 82% των Δήμων της ελληνικής επικράτειας έχει ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα ενώ εκκρεμεί η εγγραφή 60 Δήμων από τους 332 συνολικά. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα 4.108 αθλητικές εγκαταστάσεις, 1.744 γήπεδα ποδοσφαίρου, 1.266 ανοιχτές εγκαταστάσεις – ανοιχτά γήπεδα, 529 κλειστά γυμναστήρια, 361 αθλητικά κέντρα, 117 εθνικά στάδια, 51 ανοιχτά κολυμβητήρια, 26 κλειστά κολυμβητήρια, 10 σκοπευτήρια και 4 ναυταθλητικά κέντρα.»

Ειδικότερα, σχετικά με την κατάσταση της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, ανέφερε ότι από τους 8 Δήμους μόλις 3 δεν έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες ψηφιακής καταγραφής των αθλητικών τους εγκαταστάσεων, με έως τώρα καταχωρημένες 170 εγκαταστάσεις, 94 γήπεδα ποδοσφαίρου, 66 ανοιχτά γήπεδα, 5 αθλητικά κέντρα, 4 κλειστά γυμναστήρια και 1 κλειστό κολυμβητήριο.

Τέλος, ο Υπουργός απηύθυνε προσωπικό κάλεσμα προς τους 60 Δήμους της χώρας που δεν έχουν εκκινήσει τη διαδικασία εγγραφής να καταχωρήσουν τις εγκαταστάσεις τους.