Σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης

Πολιτική

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πανδημία του κορωναϊού ζητά από τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ανέφερε πως αν ήταν στη θέση του κ. Μητσοτάκη και καλούνταν να διαχειριστεί την έξαρση του κορωναϊού θα έθετε προς συζήτηση ακόμη και θέμα ορισμού -για την κρίσιμη περίοδο- υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής.

«Αν δεν μπορεί και τον υπερβαίνει η πραγματικότητα να το δηλώσει ανοιχτά και να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών ζητώντας τη βοήθειά μας. Όχι να παρουσιάζεται ως σωτήρας, την ώρα που πορεύεται ως οδοστρωτήρας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα θέματα της πανδημίας ενόψει του δεύτερου lockdown.
Λίγο νωρίτερα μάλιστα είπε ότι το νέο lockdown φέρει την υπογραφή του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του από τον οποίο και ζήτησε να μην κουνάει το δάχτυλο προς τους πολίτες και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως την ώρα που η έξαρση της πανδημίας δυστυχώς απειλεί ανθρώπινες ζωές και η οικονομία βουλιάζει ο κ. Μητοστάκης που βάζει λουκέτο στην Ελλάδα για δεύτερη φορά συνεχίζει να παριστάνει τον Σωτήρα. «Καταθέτω την αγωνία μου για τις εξελίξεις» είπε χαρακτηριστικά ζητώντας έστω και στο και πέντε ένα συνεκτικό σχέδιο σωτηρίας με χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία, αναμόρφωση μισθολογίου, επίταξη ιδιωτικών μονάδων και δωρεάν τεστ. Αλλά και μέτρων στήριξης στην οικονομία με άμεση ενίσχυση όλων των οικογενειών που πλήττονται και των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μην θέσει σε εφαρμογή τον πτωχευτικό νόμο να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να πάρει τα μέτρα.

Κατά την εισήγησή του στην συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η δραματική αυτή κατάσταση- που δεν ήταν αναπόφευκτη- οφείλεται στην εγκληματική αδράνεια και τον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό πως αντί να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας επέλεξε να θριαμβολογεί και να αποθεώνεται.
Αρχικώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε σ’ αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη:
-Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.
-Δε μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
-Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.
-Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού.
-Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτοκόλλα για την είσοδο επισκεπτών στη χώρα.
-Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων, αντίθετα αύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.
Ακολούθως, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε όσα έκανε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον κορωναϊό:

-Ανακοίνωσε αυτάρεσκα ότι νίκησε τον κορωναϊό, στέλνοντας το μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα στους πολίτες
-Επέλεξε αντί να λάβει αναγκαία μέτρα με ευθύνη της πολιτείας, να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να στοχοποιεί τους νέους
-Άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ για να κάνουν χρυσές δουλειές τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα
-Άφησε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης
-Άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, την νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και πρόσφατα
-Έφερε ένα πτωχευτικό νόμο ΄που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών.
-Παράλληλα εξασφάλισε την ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ με διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων ώστε να κρύβουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης.