Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

Πολιτική

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ορκίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ορκίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης την Τρίτη, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, ενώ πολιτικό όρκο έδωσε ο νέος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου. Ακολούθησε η διαδικασία της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών με πρώτο που υπέγραψε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Οι αφίξεις και οι δηλώσεις

Τα στελέχη της κυβέρνησης άρχισαν από νωρίς να καταφτάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ στις 13.00 προσήλθε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι μεγάλες οι ευθύνες, θα δουλέψουμε σκληρά. Στόχος μου η ενίσχυση της παρουσίας της ελληνικής ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που αναλαμβάνει το «πηδάλιο» του υπουργείου Ναυτιλίας.

«Έχουμε να συνεχίσουμε την καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού και να συνεχίσουμε την ανάπτυξη. Είναι ένα νέο χαρτοφυλάκιο, μια νέα πρόκληση» είπε φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κώστας Σκρέκας που «μεταπηδά» στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Είναι μια καλή μέρα, φωτεινή και γεμάτη αισιοδοξία και πολλές προσδοκίες. Το μεταναστευτικό ήταν πάντα στην επικαιρότητα, έχουμε δουλειά μπροστά μας» ανέφερε προσερχόμενος στο Προεδρικό ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

«Θα συνεχίσουμε το τεράστιο έργο που έγινε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να λύσουμε καθημερινά προβλήματα» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Έχουμε το θέμα της ισότητας, της στεγαστικής πολιτικής, τα νέα ζευγάρια που θέλουμε να ενισχύσουμε και πολιτικές που θα δείτε να απλώνονται σε όλο το εύρος της κοινωνίας. Στόχευσή μας είναι να μην μείνει κανένας πίσω. Θα καταθέσουμε τον καλύτερό μας εαυτό με όλη την ομάδα» σημείωσε η Σοφία Ζαχαράκη που αναλαμβάνει το τιμόνι στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

«Είμαι ενθουσιασμένος και υποχρεωμένος στον πρωθυπουργό που με εμπιστεύτηκε σε αυτή τη δύσκολη αποστολή με έναν άξιο υπουργό τον Άδωνι Γεωργιάδη. Έχουμε δουλειά», δήλωσε ο Βασίλης Σπανάκης που αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Εργασίας.

Σημειώνεται ότι από την τελετή της ορκωμοσίας απουσίασε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, που αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, καθώς, όπως γνωστοποίησε η ίδια με ανάρτησή της νωρίτερα σήμερα, διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό.

Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Σε πλήρη σύνθεση αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, το νέο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνεδρίαση οι νέοι υπουργοί θα παραλάβουν τους «μπλε φακέλους» με τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής τους.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που αριθμεί 63 μέλη, υπάρχει σημαντική παρουσία στελεχών από τη νεότερη γενιά (καθώς το 45% είναι σαραντάρηδες), αλλά και γυναικών (που αποτελούν το 25% των μελών του υπουργικού συμβουλίου).

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ