Ο Γ. ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ-Αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης

Πολιτική

Στα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, από τις πυρκαγιές, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας Γ. Στύλιος

Στα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, από τις πυρκαγιές, αναφέρθηκε χτες ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Ο κ. Στύλιος, έκανε λόγο για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης, από την πλευρά της Κυβέρνησης και μίλησε για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, αναφέροντας:

«Από την πρώτη στιγμή είμαστε πάνω από το πρόβλημα, το διαχειριζόμαστε και υλοποιούμε μέτρα για τους πληγέντες. Άνοιξε η νέα ψηφιακή πύλη arogi.gov.gr και η e-dorees.gov.gr, και παράλληλα καταβάλλουμε:

•Προκαταβολή  στους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, από 3.000 έως 14.000€

•Προκαταβολή αποζημίωσης για μηχανολογικό εξοπλισμό, από 2.000 έως 8.000€

•Προκαταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες με πολυετείς καλλιέργειες, από 1.000 έως 4.000€

•Προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς στις πληττόμενες επιχειρήσεις, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά την οριοθέτηση των πληττόμενων περιοχών και

•Θα επιχορηγηθεί, ενσωματώνοντας την πρώτη αρωγή και την προκαταβολή, έως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημιάς

Να σημειωθεί ότι,

•Στην αποζημίωση περιλαμβάνεται το φυτικό κεφάλαιο που αφορά τις πολυετείς καλλιέργειες

•Οι μονοετείς καλλιέργειες θα αποζημιωθούν από το ΥΠΑΑΤ μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου de minimis

•Το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο  θα αποζημιωθεί άμεσα  από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό και

•Θα υπάρχει ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών»

Οι πρώτες αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, στην καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 3.741.320,31 ευρώ σε 528 δικαιούχους (μοναδιαία ΑΦΜ) της κρατικής αρωγής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και υπέβαλαν αιτήσεις στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς:

*363 δικαιούχων, ποσό 2.342.578,59 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.

*308 δικαιούχων, ποσό 945.741,72 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής.

*169 δικαιούχων, ποσό 453.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας. Προοπτικά, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αιτήσεων και των στοιχείων που υποβάλλονται, θα ακολουθήσουν νέες πληρωμές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 27 Ιουλίου και έως τις 13 Αυγούστου, μπορούν με μία μόνο αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, να ζητήσουν τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30η Σεπτεμβρίου.