ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ-Οπισθοδρομεί η Τουρκία στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Πολιτική

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο για την πρόληψη της έμφυλης βίας

«Η απόφαση Ερντογάν για μονομερή αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί σαφή οπισθοδρόμηση στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών», υπογράμμισε η Μερόπη Τζούφη μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών. Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011 και τέθηκε σε ισχύ το 2014. Στην Ελλάδα, η Σύμβαση υιοθετήθηκε με το Ν.4531/2018, έπειτα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια τόνισε πως η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης «πηγαίνει τα πράγματα πολύ πίσω για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των γυναικών», ενώ συμπλήρωσε ότι «κατά την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού καταγράφεται ραγδαία αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίαςσε παγκόσμιο επίπεδο».
Τέλος, η Μερόπη Τζούφη επεσήμανε το ρόλο της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην πρόληψη σχετικών συμπεριφορών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως στην Τουρκία παρατηρείται συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθεί αμέτοχη.