Με τι έγγραφο μπορώ να ψηφίσω -Οι 5 επιλογές

Πολιτική

Την ημέρα των εκλογών οι πολίτες μεταβαίνουν στο εκλογικό τμήμα του δήμου όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Η προεκλογική περίοδος φτάνει στην κορύφωσή της, με εκατομμύρια πολιτών να ετοιμάζονται να προστρέξουν στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές 2023.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το iefimerida στον οδηγό του με τα 10 «SOS» των εκλογών, η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική, όμως υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που μπορούν να μη ψηφίσουν. Οι πολίτες που δεν γνωρίζουν το εκλογικό τους κέντρο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ειδική εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» που σχεδίασε το ΥΠΕΣ για τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου -που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής- τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν, σε χρόνο… «εξπρές», νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Εκλογές 2023: Με τι έγγραφα ψηφίζω

Την ημέρα των εκλογών οι πολίτες μεταβαίνουν στο εκλογικό τμήμα του δήμου όπου είναι εγγεγραμμένοι. Εξαίρεση αποτελούν οι ετεροδημότες οι οποίοι ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα -αμιγή ή και μεικτά- της έδρας του νομού όπου διαμένουν.

Όταν έρθει η σειρά για να παρουσιαστούν στην εφορευτική επιτροπή, οι πολίτες πρέπει να επιδείξουν ένα έγκυρο έγγραφο για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους. Σύμφωνα με τον κανονισμό για τις εκλογές, μέχρι πρότινος τα έγγραφα που γίνονται δεκτά είναι τα εξής:

  1. αστυνομική ταυτότητα (ή σχετική προσωρινή βεβαίωση αρμόδιας Αρχής)
  2. διαβατήριο
  3. άδεια οδήγησης
  4. ατομικό βιβλιάριο υγείας

Τονίζεται ότι γίνονται δεκτά και τα «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας.

5. Πλέον όμως δίνεται η δυνατότητα ψηφοφορία με τη χρήση του gov.gr wallet!

Αμέσως μετά, η εφορευτική επιτροπή παραδίδει στον εκλογέα τον ειδικό φάκελο με τη σφραγίδα της επιτροπής και τα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών, ώστε να ψηφίσει.

Πώς θα ψηφίσω με το gov.gr wallet

Οι πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν με το κινητό τους θα πρέπει να έχουν φροντίσει να έχουν εγκατεστημένη την εφαρμογή gov.gr wallet και να έχουν «περάσει» την αστυνομική τους ταυτότητα στην εφαρμογή.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, «η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι τυχόν ”κομμένα” δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του.

αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr».