Στη βουλή φέρνουν, με αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μπάρκας και Όλγα Γεροβασίλη, με συνυπογράφοντα τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, την από ανακοίνωση-διαμαρτυρία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, για την δραματική υποστελέχωση των νοσοκομείων, η οποία έχει διαμορφώσει μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση τόσο για τους υγειονομικούς αλλά κυρίως για όλον τον κόσμο που έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης.
Στην αναφορά τους οι βουλευτές ζητούν για την άμεση εξέταση της ανακοίνωσης της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, όπως και την άμεση ενημέρωσή τους για τις ενέργειες του Υπουργείου στην κατεύθυνση της άμεσης επίλυσης των προβλημάτων των νοσοκομείων της Ηπείρου.
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Παθολογικές κλινικές σε αναστολή λειτουργίας, ολόκληρα τμήματα σε δυσχέρεια λειτουργίας και Διοικήσεις σε αποστολή απαξίωσης του ΕΣΥ. Αναντίστοιχες των αναγκών οι νέες προκηρύξεις θέσεων γιατρών στην Ήπειρο. Η ΕΙΝΗ από τις αρχές του έτους είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση που επικρατεί στις παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων της Ηπείρου και είχε επισημάνει πως δεν μπορεί να αντέξουν οι συνάδελφοι τις συνθήκες υπερεργασίας & υπερεφημέρευσης που τους επιβάλλουν οι Διοικητές τους.
Τις τελευταίες μέρες στο ΓΝ Πρέβεζας η Παθολογική κλινική αδυνατεί να εφημερεύσει ολόκληρο το μήνα και να νοσηλεύσει ασθενείς, γιατί έχει μείνει με μία μόνιμη Παθολόγο και μία ιατρό εξωτερική συνεργάτιδα (μπλοκάκι). Αυτό συνέβη διότι από 31/03/2025 ο Διευθυντής του τμήματος υπέβαλε παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης και μία ακόμη συνάδερφος, μόνιμη Παθολόγος παραιτήθηκε επίσης πριν από λίγες ημέρες. Ο Διοικητής του νοσοκομείου με έγγραφό του ζητά την διακομιδή περιστατικών λόγω εργασιών ανακαίνισης, τη στιγμή που η ανακαίνιση δεν έχει ξεκινήσει και στη πραγματικότητα ο λόγος είναι η έλλειψη του ιατρικού προσωπικού. Τα περιστατικά από τη Πρέβεζα καλούνται να τα διαχειριστούν οι κλινικές των Ιωαννίνων και της Λευκάδας. Για να καλυφθούν οι ανάγκες των έκτακτων μετακινούν υποχρεωτικά για εφημερίες αγροτικούς ιατρούς από άλλους νομούς όπως μας ενημέρωσαν οι αγροτικοί ιατροί του Κ.Υ. Πραμάντων.
Στην Παθολογική της Άρτας παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των συναδέλφων για το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί με 3 συναδέλφους (ένας εκ των οποίων σε αναρρωτική άδεια) που προσπαθούν επί μήνες να καλύψουν το πρόγραμμα εφημεριών και την καθημερινή λειτουργία της κλινικής η κατάσταση είναι τραγική. Το νοσοκομείο απαξιώνεται καθημερινά και οι πολίτες της Άρτας αναγκάζονται να καταφεύγουν στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων για την κάλυψη των ιατρικών τους αναγκών. Η διοίκηση της 6ης Υ.Π.Ε. προσπαθεί με «μετακινήσεις» αγροτικών ιατρών από Κέντρα Υγείας της Άρτας και των Ιωαννίνων και με έγγραφα τα οποία αναγράφουν ότι «εγκρίνεται η μετακίνηση», χωρίς κανείς τους να αιτείται την μετακίνηση του, προσπαθεί πρόχειρα να καλύψει τα κενά. Η λύση που δίνεται καλύπτει μόνο το κενό εφημέρευσης, είναι μια προσωρινή λύση σε ένα μόνιμο και σοβαρό πρόβλημα της Παθολογικής και ταυτόχρονα αποδυναμώνει την Πρωτοβάθμια Υγεία στις άγονες περιοχές ευθύνης των Κ. Υγείας.
Την ίδια στιγμή επίκειται παραίτηση λόγω συνταξιοδότησης τον επόμενο μήνα της Διευθύντριας της Πνευμονολογικής κλινικής (μοναδική εκτός αυτής του ΠΓΝΙ στη Δυτική Ελλάδα). Στη κλινική υπηρετούν 3 συνάδελφοι και με την αποχώρηση της Διευθύντριας η λειτουργίας της είναι πλέον προβληματική και επισφαλής.
Είναι χαρακτηριστικό της ιατρικής στελέχωσης των νοσοκομείων στην Ήπειρο ότι ακόμα και στο ΠΓΝΙ – δηλαδή το νοσοκομείο ναυαρχίδα στην περιοχή επί 265 προβλεπόμενων θέσεων γιατρών ΕΣΥ, υπηρετούν αυτή τη στιγμή 142 (54%), ενώ 20 κατέχουν προσωποπαγή θέση και 42 έχουν προσληφθεί σαν επικουρικοί. Ακόμα και …. αθροιστικά να το δούμε υπηρετούν συνολικά 204 (77%) ειδικοί γιατροί κάθε κατηγορίας. Επιπρόσθετα, είναι χαρακτηριστικό ότι διαμορφώνονται συνθήκες επισφαλούς λειτουργίας ολόκληρων τμημάτων, όπως και με έγγραφο που μας απέστειλαν οι εργαζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές των δύο Παιδιατρικών Κλινικών στο νοσοκομείο διαφαίνεται, αφού στην κλινική εργάζονται οι μισοί μόνο νοσηλευτές συγκριτικά με την προ της πανδημίας περίοδο.
Η προκήρυξη 530 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων ιατρών διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα, που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας προβλέπει 36 θέσεις για την Ήπειρο (εννιά νέες θέσεις για το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», έντεκα νέες θέσεις για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έξι νέες θέσεις για το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 2 για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και τέσσερις για το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Φιλιατών, αριθμός αναντίστοιχος των οργανισμών και των αναγκών.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική αναδιαμόρφωσης – ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και εμπορευματοποίησης της υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί και το υγειονομικό κίνημα παλεύουμε για την υπεράσπιση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα που θα βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας, θα διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια των συναδέλφων και θα ανοίξουν το δρόμο για υγεία για όλους χωρίς αποκλεισμούς. Δε θα αφήσουμε να γίνουν Τέμπη τα νοσοκομεία μας!»