ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΑΡΗΣ -Ερώτηση για τη δυσλειτουργία στο Γ.Ν. Άρτας

Πολιτική

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη,  κατέθεσε ο βουλευτής  του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής  κ. Ιωάννης Τσίμαρης 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη,  κατέθεσε ο βουλευτής  του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής  κ. Ιωάννης Τσίμαρης  και υπεύθυνος του ΚΤΕ Υγείας σχετικά με τη δυσλειτουργία στο Γ.Ν. Άρτας λόγω της υποστελέχωσής του.

Ο βουλευτής  αποτύπωσε την υφιστάμενη κατάσταση λειτουργίας του Γ.Ν. Άρτας , η οποία έχει ως εξής:

– Την τελευταία εβδομάδα, μία (1) ακόμη παραίτηση ιατρού ήρθε να προστεθεί στην ήδη μεγάλη λίστα. Ο ένας από τους δύο (2) ιατρούς που υπηρετούσαν στο νευραλγικό τμήμα του Ακτινολογικού τμήματος παραιτήθηκε και τώρα καλείται το Νοσοκομείο  να λειτουργήσει με έναν (1) Ακτινολόγο.

– Η Χειρουργική κλινική λειτουργεί στα όριά της, μετά από συνταξιοδοτήσεις γιατρών και χωρίς ούτε έναν ειδικευόμενο από τον Μάιο του 2023, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες να εφημερεύει ένας χειρουργός χωρίς βοηθό καθιστώντας ελλειμματική αλλά και επικίνδυνη την λειτουργία της, πρωτίστως για τους ασθενείς.

– η Ψυχιατρική κλινική έμεινε πλέον με 3 ειδικούς που κάνουν 10 εφημερίες ο καθένας. Το ίδιο και άλλες κλινικές του νοσοκομείου όπως η Μαιευτική όπου οι γιατροί εφημερεύουν 10 μέρες κάθε μήνα.

– Η υποχρηματοδότηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος είναι καταφανής. Το ίδιο και οι καθυστερήσεις σε ενέργειες εφαρμογής ώριμων μελετών όπως αυτή της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, ενώ πολύς λόγος γίνεται για την εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής.

– Παραμένουν είκοσι οκτώ (28) οργανικά κενά στις θέσεις της Ιατρικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα από τις ενενήντα πέντε (95) οργανικές θέσεις του Οργανισμού, υπηρετούν μόνο εξήντα επτά (67) ειδικευμένοι γιατροί.

– Επίσης, οργανικά κενά υπάρχουν στα Τμήματα  Επιστημονικού, Διοικητικού, Τεχνικού Προσωπικού και Προσωπικού Πληροφορικής.

– Έξι (6) οργανικά κενά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) με μόνο δύο (2) θέσεις καλυμμένες.

– Δέκα (10) ιατροί πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν την επόμενη διετία.

– Παραμένει κλειστή η μονάδα πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας λόγω έλλειψης ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού.

– Η αξιοποίηση του μαστογράφου γίνεται από ιατρό Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων των Ιωαννίνων με εντέλλεσθε λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Ο βουλευτής τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν στην καταιγίδα παραιτήσεων γιατρών από το ΕΣΥ και την αποδυνάμωσή του.

Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι δεν έχει δρομολογηθεί σύσταση νέου οργανογράμματος του Ιδρύματος και δε λαμβάνονται όλες οι νόμιμες άδειες από τους εργαζομένους  λόγω της ανάγκης για  κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών με υπερεφημερεύσεις . Τόνισε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας λειτουργεί οριακά λόγω την υποστελέχωσης και παρά τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις από τους αρμόδιους φορείς καμία διορθωτική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί.

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων, ερωτά τον Υπουργό:

1. Προτίθεστε να διοχετεύσετε τους πόρους  για την πλήρη ενίσχυση  του Γ.Ν. Άρτας;

2.Πώς προτίθεστε να αναπροσαρμόσετε τον προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση  υλοποίησης ώριμων μελετών;

3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την χρηματοδότηση των ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές;

4. Πώς προτίθεστε να καλύψετε τα κενά σε Ιατρικό και λοιπό προσωπικό;