Επιστρέφουν αρμοδιότητες σε δημοτικά συμβούλια

Πολιτική

Στα δημοτικά συμβούλια «επιστρέφουν» αρμοδιότητες οι οποίες με τον νόμο Θεοδωρικάκου είχαν παραχωρηθεί στις Οικονομικές Επιτροπές

Στα δημοτικά συμβούλια «επιστρέφουν» αρμοδιότητες οι οποίες με τον νόμο Θεοδωρικάκου είχαν παραχωρηθεί στις Οικονομικές Επιτροπές, με την προϋπόθεση πως δεν πρόκειται να παρεμποδίζεται η λειτουργία των δήμων, ήταν το κεντρικό μήνυμα που προέκυψε από την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη στα Γιάννενα.

Ο υπουργός βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου με αφορμή πολιτική εκδήλωση της βουλευτή Μαρίας Κεφάλα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την απόφαση του ΣτΕ που αφορά στα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου και η οποία έχει «μπλοκάρει» τη λειτουργία των δήμων σε πολλές περιπτώσεις. Ο κ. Βορίδης ήταν σαφής αφού τη Δευτέρα ανέφερε, ότι το υπουργείο καταθέτει την τροπολογία στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, το οποίο θα ψηφιστεί την Τρίτη με την κατεύθυνση να κινείται στο πνεύμα και την ουσία της απόφασης του ΣτΕ, επιστρέφοντας τις αρμοδιότητες στα δημοτικά συμβούλια.

«Έτσι, εμείς θα διατηρήσουμε τη σύνθεση των επιτροπών, που στην περίπτωση των ΔΕΥΑ κρίθηκε ως συνταγματική, αλλά θα επιστρέψουμε τις αρμοδιότητες στα δημοτικά συμβούλια. Αυτό που θα κάνουμε τώρα είναι να δώσουμε χρόνο ώστε να κριθεί η δυνατότητα της ομαλής λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων στην πράξη. Εάν όμως διαπιστώσουμε ότι η εφαρμογή αυτή είναι δυσλειτουργική στους δήμους ή στις περιφέρειες με ευθύνη των αντιπολιτεύσεων, τότε ακριβώς με βάση το σκεπτικό του ΣτΕ, έχοντας δηλαδή δοκιμαστεί στην πράξη, θα επαναφέρουμε τις αρμοδιότητες στις επιτροπές. Το λέω από σήμερα για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Για τις Αποκεντρωμένες

Ισχυρή είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αφήνοντας στην άκρη είτε τις προτάσεις και τα αιτήματα περί καταργήσεώς τους είτε περί μεταφοράς βασικών αρμοδιοτήτων τους στις Περιφέρειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επισκέφθηκε χθες αμέσως μετά την άφιξή του στα Γιάννενα την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, τη μία από τις επτά στις οποίες από τις αρχές του έτους διορίστηκαν οι νέοι γενικοί γραμματείς.

Τόσο στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα όσο και απευθυνόμενος στο προσωπικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο κ. Βορίδης τόνισε πως η ενίσχυση του αποκεντρωμένου συστήματος διοίκησης της χώρας αποτελεί προτεραιότητα για την διακυβέρνηση της Ν.Δ, που θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές – εκφράζοντας τη βεβαιότητα της επανεκλογής – να ενισχύει στην πράξη τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

«Θεωρήσαμε και αυτό πιστεύω ότι αποτυπώνεται στην πράξη ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ανασυνταχθούν και να επικαιροποιηθούν οι Οργανισμοί και δώσαμε ήδη την εντολή έκδοσης των νέων Π.Δ. για αυτούς, όπως θα προχωρήσουμε και για την ενίσχυση με προσωπικό.

Την προσεχή Τρίτη ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που αναδιατάσσει τις αρμοδιότητες στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και αποτελεί στην πράξη το δεύτερο τμήμα της διοικητικής μεταρρύθμισης στην οποία προχωράμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κοπή βασιλόπιτας

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Μαξίμου η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Α.Δ. Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Λιάπη, των βουλευτών Μ. Κεφάλα και Β. Γιόγιακα, δημάρχων από την Ήπειρο και δεκάδων εργαζόμενων στις διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.