ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ – Πολλαπλές παρεμβάσεις στην Ανατολή

Πολιτική
  • Θωμάς Μπέγκας: «Αφήνουμε ένα σημαντικό αποτύπωμα»

Σε μια μαζική συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ανατολής μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και εκ νέου υποψήφιος με την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.
Ο Δήμαρχος έκανε μια εκτενή αναφορά στο «αποτύπωμα έργου» που αφήνει η σημερινή Δημοτική Αρχή στην Ανατολή, αλλά και σε όσα σχεδιάστηκαν και έχουν δρομολογηθεί για τη συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα.
Ο κ. Μπέγκας ξεκίνησε με την ολοκληρωμένη παρέμβαση 750.000 ευρώ στην οδό Παπαναστασίου που ενώνει τα Γιάννενα με την Ανατολή και φτάνει μέχρι τον Κατσικά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να χρηματοδοτήσει η ίδια με 250.000 ευρώ την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ καθώς η ίδια αδυνατούσε να το πράξει.
Όπως τόνισε αυτή τη στιγμή τα συνεργεία της ΔΕΗ δουλεύουν εντατικά και μόλις ολοκληρώσουν το έργο τους θα έρθει ο Δήμος για να ανακατασκευάσει το δρόμο και τα πεζοδρόμια.
Φυσικά, η πιο μεγάλη παρέμβαση που αφορά και στην Ανατολή είναι ο Μεγάλος Δακτύλιος από τον κόμβο Πανηπειρωτικού σταδίου μέχρι τον κόμβο Βογιάνου.
«Ένα πολύ μεγάλο έργο που το σχεδιάσαμε, το παλέψαμε και υποβάλαμε την πρόταση για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ», σημείωσε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε: «Επίσης μια μεγάλη παρέμβαση που μπήκε σε φάση υλοποίησης, αφορά ένα ολοκληρωμένο έργο στον ηλεκτροφωτισμό στο Δήμο μας, για να μπούμε πλέον στην εποχή των led. Είναι ένα έργο τριών εκατ. ευρώ που ξεκινάει από τα Γιάννενα, στην πρώτη φάση του περιλαμβάνονται οι κεντρικοί άξονες της Ανατολής (Ιωαννίνων-3ης Σεπτεμβρίου-Παπαναστασίου) και στη δεύτερη φάση για την οποία έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη, επεκτείνεται σε όλο τον παλιό οικισμό της Ανατολής».
Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα έργα που ολοκληρώθηκαν ή εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στην Δ.Ε. Ανατολής.
Αυτά είναι: το γήπεδο της Ανατολής με το πλαστικό χόρτο, η ολοκλήρωση της αίθουσας στο Πνευματικό Κέντρο Ανατολής, η κατασκευή δύο νέων παιδικών χαρών στην Ανατολή κι άλλων δύο σε Μπάφρα και Νεοκαισάρια και οι ασφαλτοστρώσεις δρόμων στο γήπεδο Ανατολής, στο Γυμνάσιο, στην Ομήρου, Αγωνιστών, Γοργοποτάμου και Παλλιγέννεσης.
«Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στην Ανατολή εργολαβία ύψους 610.000 ευρώ. Στο έργο περιλαμβάνεται η διαμόρφωση της πλατείας Ανατολής (κάτω από την οδό τρίτης Σεπτεμβρίου) και ασφαλτοστρώσεις σε Ανατολή (στα Ραφταναίικα), στη Μπάφρα και τη Νεοκαισάρια. Κι έχουμε και μια δεύτερη εργολαβία ύψους 500.000 ευρώ που αφορά κυρίως παρεμβάσεις στην περιοχή του Πανηπειρωτικού, στις οδούς Μυρτιάς, Αγωνιστών, Εμμανουηλίδη, Ακρίτα, Μεθόδιου, Δάφνης, Θερμοπυλών και Φειδιππίδου.
Προγραμματίζουμε την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου Ανατολής κι όπως δεσμευτήκαμε θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο 4ο δημοτικό στη Ράχη Σαμή ώστε να γίνει δυνατή η λειτουργία του τη νέα χρονιά. Τέλος είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές την Πλατεία στα Μαγκλαρέικα με 350.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Παρουσιάστηκε το «Κέντρο για το Παιδί» στη Λούτσα

Με τη δική του γειτονιά, τη Λούτσα, έκλεισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, τον κύκλο των προεκλογικών συναντήσεων με τους κατοίκους στις συνοικίες των Ιωαννίνων ως υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των ανθρώπων μιας γειτονιάς που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, τέθηκαν προς συζήτηση. Στην περιοχή ολοκληρώνεται μια μεγάλη παρέμβαση σε ασφαλτοστρώσεις δρόμων (Ν. Ζέρβα και παράπλευροι δρόμοι) ενώ ξεκινούνε παρεμβάσεις για διαπλατύνσεις πεζοδρομίων σε ορισμένα σημεία όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Επίσης έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος για την ανέγερση του νέου Νηπιαγωγείου στους παλιούς Στρατιωτικούς Φούρνους, που ο Δήμος ενέταξε στο ΕΣΠΑ.
Με δεδομένο ότι το παλιό Άσυλο Ανιάτων που βρίσκεται στη Λούτσα, συζητήθηκε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, με παρατάξεις να υπόσχονται πως θα φροντίσουν για την αξιοποίησή του, ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, παρουσίασε στους κατοίκους την ολοκληρωμένη μελέτη για μια πρωτοποριακή παρέμβαση, που έχει ανακοινώσει ήδη η Δημοτική Αρχή. Πρόκειται –όπως είναι γνωστό- για τη δημιουργία ενός «Κέντρου για το Παιδί», που απευθύνεται σε δύο ομάδες ατόμων και κυρίως παιδιών: ΑμεΑ και γενικό πληθυσμό.
Σκοπός της αναμορφωμένης λειτουργίας του κατάλληλα ανακαινισμένου και εξοπλισμένου «Κέντρου για το Παιδί» αποτελεί η παροχή και ανάπτυξη πολύπλευρων δράσεων και προγραμμάτων, προσφέροντας δυνατότητες δημιουργικής απασχόλησης, άθλησης, ψυχαγωγίας καθώς και άλλων συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, στον στεγασμένο και τον υπαίθριο χώρο.
Βασική αρχή του σχεδιασμού που αποτυπώνεται στην μελέτη, είναι η συμβίωση παιδιών με αναπηρία και παιδιών τυπικής ανάπτυξης και η κατάργηση των αρχιτεκτονικών φραγμών για τη συνύπαρξή τους.