kalpi_eklogikos-nomos

«Άρωμα» εκλογών στην πολιτική σκηνή

Πολιτική

Όλα δείχνουν πρώτες κάλπες τον Απρίλιο

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση οι πολιτικοί μονομάχοι, που πραγματοποιούν έναν νέο κύκλο περιοδειών και κλείνουν με εντατικούς ρυθμούς τα ψηφοδέλτια. Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία, ενώ οι επόμενοι σταθμοί θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η Λάρισα και η Λαμία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, ενώ το Σάββατο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία με στόχο να κλείσουν τα ψηφοδέλτια.

Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών δεν είναι ακόμα γνωστή, ωστόσο όλα δείχνουν πρώτες κάλπες στις 9 Απριλίου κάτι που σημαίνει πως η Βουλή θα κλείσει περίπου στις 10 Μαρτίου. Σε αυτή την περίπτωση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο  θα πρέπει να έχει ψηφιστεί όλο το πακέτο μέτρων στήριξης, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει στις αρχές Μαρτίου θα κλειδώσει και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ουσιαστικά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα κομματικά επιτελεία «μαρσάρουν» για να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση και παράλληλα να κερδίσουν τους αναποφάσιστους. Άλλωστε η πρώτη κάλπη είναι και η κρισιμότερη, κάτι που επισημαίνουν εμφατικά οι πολιτικοί μονομάχοι τονίζοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο.

Από τη Νέα Δημοκρατία μιλούν για «νάρκη» της απλής αναλογικής και βλέπουν διπλές κάλπες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, μιλώντας για τον στόχο της «αυτοδύναμης Ελλάδας».  Για «προοδευτική κυβέρνηση» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει πως «δεν θα είναι διπλές οι εκλογές, μονές είναι. Μία Κυριακή θα πάμε να ψηφίσουμε και από την κάλπη θα βγει ισχυρή κυβέρνηση».

Κλείνει «μέτωπα» η κυβέρνηση

Να μην αφήσει εκκρεμότητες στο δρόμο προς τις κάλπες θέλει η κυβέρνηση, που επιδιώκει να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για να αντιμετωπιστεί το θέμα που έχει προκύψει με την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Παράλληλα ένα μπαράζ ανακοινώσεων μέτρων στήριξης  είναι σε εξέλιξη, με την κυβέρνηση να «κοιτά» προς την μεσαία τάξη που σε σημαντικό βαθμό είχε  συμβάλει στην εκλογική νίκη του 2019. Στην κριτική της αντιπολίτευσης για κρεσέντο παροχολογίας με στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων, από το γαλάζιο στρατόπεδο κάνουν λόγο για ένα μετρημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα που είναι πλήρως εφαρμόσιμο.

Ο πρωθυπουργός από την Δυτική Μακεδονία αναφέρθηκε εκ νέου στις εκλογές,  επισημαίνοντας πως «το ζητούμενο τελικά σε αυτήν την εκλογή είναι απλό: θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Και ποιος θα κυβερνά τελικά αυτόν τον τόπο; Η σοβαρή και υπεύθυνη Νέα Δημοκρατία ή ο ανεύθυνος και λαϊκιστής ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι το δίλημμα». Μάλιστα όπως είπε «στο λαϊκισμό θα αντιπαραβάλλουμε την υπευθυνότητα και τον σοβαρό πολιτικό λόγο. Δεν πρόκειται να μπούμε σε πλειοδοσία παροχών. Θα δεσμευτούμε μόνο γι’ αυτά τα οποία ξέρουμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε».

Τα «όπλα» του ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στην κυβέρνηση για το ό,τι δεν αποκαλύπτει την ημερομηνία των εκλογών εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει πως το «μάδημα της μαργαρίτας» για το θέμα αυτό «έχει γίνει ανέκδοτο μόνο που κανείς δεν γελάει πια». Από την Κουμουνδούρου ρίχνουν το βάρος πρωτίστως στο πεδίο της οικονομίας καθώς εκτιμούν πως η εκλογική αναμέτρηση δεν θα κριθεί μόνο στα ιδεολογικά ζητήματα αλλά στα πρακτικά που σχετίζονται με το επίπεδο της διαβίωσης

«Τα υπερέσοδα για το δημόσιο ταμείο από την έμμεση φορολογία είναι πάνω από 4 δισεκατομμύρια. Γιατί τα διατηρεί ο κ. Μητσοτάκης; Για να μπορεί να δίνει κάποια επιδόματα που τελικά καταλήγουν στα σούπερ μάρκετ και στις μεγάλες εταιρείες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Πυρά εξαπολύονται στην κυβέρνηση για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και για τους χειρισμούς που έχουν γίνει στο θέμα των κόκκινων δανείων. Από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνεται πως ο πτωχευτικός κώδικας που ψήφισε η κυβέρνηση πρέπει να καταργηθεί και επισημαίνεται πως πρέπει να προστατευθούν οι αδύνατοι και οι ευάλωτοι και να θεσπιστεί μία ρύθμιση ώστε να μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση κοιτούν ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη, την οποία θέλουν να προσεγγίσουν  με συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία. Η μεσαία τάξη σήμερα επιβιώνει με κουπόνια. σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας πυρά στην ασκούμενη πολιτική.