Αποσύρεται από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Πολιτική

Την απόσυρσή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές 2023, ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Την απόσυρσή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές 2023, ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για χθεσινή τοποθέτησή του σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί “κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;», γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Κατρούγκαλος.

Στη συνέχεια, τονίζει πως «η ζημιά γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς» και προσθέτει πως «δεν θα τη διευκολύνω».

«H εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», σημειώνει.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνει την απόσυρσή του από τις επερχόμενες εκλογές: «Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Κατρούγκαλος: Τι δήλωσε για τις ασφαλιστικές εισφορές

«Η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ό,τι πληρώνει ο μισθωτός- 20% του μισθού του- να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό κατέληξε στο 80% των περιπτώσεων σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν», ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Blue Sky.

«Πράγματι το 20% των ελεύθερων επαγγελματιών που είχαν υψηλότερα εισοδήματα, βρέθηκαν να χρειάζεται να υποστούν τις συνέπειες και δύο μεταρρυθμίσεων, της ασφαλιστικής και της φορολογικής. Άρα, ενώ και οι δύο αυτοτελώς καλές μεταρρυθμίσεις ήταν, όταν κάποιος πρέπει να πληρώσει το 100% προκαταβολής του φόρου της επόμενης χρονιάς και ταυτόχρονα να πληρώσει το 20% επί του εισοδήματός του, επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα. Για αυτό πήραμε διορθωτικά μέτρα», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

Στο πάνελ της εκπομπής ήταν και ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ρώτησε τον συνομιλητή του αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον νόμο Κατρούγκαλου, ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Ναι», απάντησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής».