Ανεπαρκής συμβιβασμός τα «δώρα» που έφερε ο Κ. Μητσοτάκης

Πολιτική

Ένα αρνητικό κλίμα με επιβαρύνσεις για τον πολίτη περιγράφει η ανακοίνωση με οικονομικά στοιχεία που δόθηκε από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά τη διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάπτυξης και το ελληνικό σχέδιο.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε τοπικό επίπεδο, χθες, από το μέλος του κόμματος Αλέκο Φαρμάκη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του κόμματος.

Ο κ.Φαρμάκης παρουσίασε μία εικόνα που δεν μπορεί να κριθεί επιτυχής αποδίδοντας ευθύνες στη διαπραγμάτευση του Κ. Μητσοτάκη.

«Τροπαιούχος και έμπλεος ικανοποίησης επέστρεψε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας «δίκαιο και εύλογο» έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και με 7 δισ. ευρώ λιγότερες επιχορηγήσεις για την Ελλάδα, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν και αυτό χάρη στην αφωνία του Κυρ. Μητσοτάκη κατά την διαπραγμάτευση.

Τα «72 δισ.» που «φέρνει» ο Κυρ. Μητσοτάκης στη χώρα, καταλήγουν, ουσιαστικά, να είναι 19 δισ. ευρώ και αυτά με νέες περιπέτειες επιτήρησης για την Ελλάδα, αφού η εκταμίευσή τους εξαρτάται από την ευρωπαϊκή συμφωνία. Με «λαθροχειρία» βάζουν στο συνολικό ποσό και κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που η χώρα μας θα έπαιρνε σε κάθε περίπτωση και χωρίς περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Ειδικότερα ενώ η αρχική ήταν για δάνεια ύψους 9,5 δισ., στην τελική συμφωνία η Ελλάδα τελικά παίρνει 12,5 δισ. που θα προστεθούν στα χρέος της χώρας μας. Από επιχορηγήσεις ύψους 22,5 δις, τελικά παίρνει 19,5 δις. Ήτοι σύνολο και στις δύο περιπτώσεις, μετά την εσωτερική διαφοροποίηση, 32 δις, που σημαίνει περισσότερα δάνεια και λιγότερες επιχορηγήσεις, τα οποία θα εκταμιεύονται από το καλοκαίρι του 2021, και για τα επόμενα 7 χρόνια, μετά από ευρωπαϊκή έγκριση και απόφαση και με μνημονιακούς όρους. Ενώ για τον Νότο της Ευρώπης επήλθαν σημαντικές περικοπές προγραμμάτων, για τον πλούσιο βορρά τα κέρδη των διαπραγματεύσεων υπήρξαν πολλαπλά, αφού κέρδισαν την καθιέρωση των μειωμένων συνεισφορών τους, με τη μορφή επιστροφών, στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για το 2021-2027, ύψους 6,108 δις ευρώ.

Έτσι, οι «27», μαζί με το ψαλίδισμα των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων, ψαλίδισαν και ερευνητικά προγράμματα, όπως ένα πρόγραμμα ενίσχυσης υποδομών Υγείας (Health EU) και ένα πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων που είχαν πληγεί από την πανδημία.

Αυτά τα «δώρα» μας έφερε ο ανεπαρκής συμβιβασμός του αμέτοχου, αλλά  και του προβλέψιμου πολιτικού Κυρ. Μητσοτάκη, πρωθυπουργού της Ελλάδας, επειδή άλλοι αποφάσισαν για την τύχη μας».

Παράλληλα έγιναν συγκρίσεις και με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

«Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε και να επισημάνουμε τις αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις που έγιναν από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την κατάρτιση -και ολοκλήρωση- για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 (ΠΔΕ). Την τελική πρόταση ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Μαΐου 2018 και προέβλεπε πόρους για την Ελλάδα 19,2 δις ευρώ, από τα 17,8 δισ. ευρώ που είχαν διατεθεί για την περίοδο 2014-2020. (Εγκύκλιος 60072/6-6-2019, κατάρτιση εθνικών στόχων πολιτικής για την περίοδο 2021-2027 και «Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης-ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027)».

 

Το ελληνικό σχέδιο

Για το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, και τα πρώτα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έντονη είναι επίσης η πολιτική κριτική:

«Για την αξιοποίηση αυτών των χρημάτων θα περίμενε κανείς να δει, στη συνδιαμόρφωση των προτάσεων, τη συμμετοχή των πραγματικών φορέων της οικονομίας και της κοινωνίας (Επιμελητήρια, Επαγγελματικές Οργανώσεις, Δήμοι και Περιφέρειες). Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως «είναι ήδη έτοιμο ένα προσχέδιο έκθεσης της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας, με πανεπιστημιακούς και οικονομολόγους, εντός και εκτός των συνόρων, υπό την προεδρία του νομπελίστα Χρ. Πισσαρίδη που υποδεικνύει 14 άξονες για τη μελλοντική ευημερία της πατρίδας μας και όλων των Ελλήνων».

«Με τις προτάσεις «Πισσαρίδη» η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει τις αποτυχημένες πολιτικές των μνημονίων και να οδηγήσει τη χώρα πάλι στη μέγγενη των μνημονίων.

Η έκθεση Πισσαρίδη δεν αποτελεί κάτι νέο όσον αφορά τις επιδιώξεις του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου για τη χώρα μας. Είναι οι απόψεις του ΔΝΤ και όσα δεν κατάφερε να επιβάλει με τα μνημόνια. Μας είναι γνωστό πως θέλουν να απαλλάξουν τους επιχειρηματίες από φόρους και να μειώσουν το εργατικό και ασφαλιστικό κόστος». Και προστίθεται:

«Το Νεοφιλελεύθερο τεχνοκρατικό πρόγραμμα που εφαρμόζει ως κυβέρνηση είχε δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται και από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν και τα οποία έχουν ως ακολούθως:

-Κατάρρευση της εργασίας. Μετά την έκρηξη της ανεργίας στο 17%, αρνητικό ρεκόρ επταετίας και στις νέες θέσεις εργασίας

– Λιγότερες κατά 170.470 (60%) οι νέες θέσεις απασχόλησης το πρώτο επτάμηνο του 2020, συγκριτικά με το 2019.

-Κατακρήμνιση των εξαγωγών. Βουτιά 2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Πτωτικός και ο Ιούλιος, παρά την άρση του lockdown.

-Πτώση και στην παραγωγή. Μείωση 4,9% τον Ιούνιο στη βιομηχανική παραγωγή».

Η υπόσχεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για «μεγάλη οικονομική έκρηξη» 4% κατ’ έτος, ανατράπηκε μέσα σε έξι μήνες από την διακυβέρνησή της. Ενώ το 2018 και το 2019 η Ελλάδα είχε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, έφερε την ύφεση, πριν ακόμη να έλθει ο κορωνοϊός. Αυτό είναι το κόμμα της «ανάπτυξης» και της «νοικοκυροσύνης», που από την ημέρα της διακυβέρνησής του, παρουσιάζει μεγάλες οικονομικές αποκλίσεις, οι οποίες οδηγούν σε δυσμενείς εξελίξεις και μέσα σ’ αυτό το κλίμα οργιάζει η κάθε μορφής σπατάλη από τους φιλελεύθερους και τους «επιτελικούς», που χρηματοδοτούνται από το κράτος» καταλήγει.