Ανασχηματισμός στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών

Πολιτική

Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα. Ο ανασχηματισμός μάλιστα είχε και «αέρα Ηπείρου», αφού υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο βουλευτής Άρτας Γεώργιος Στύλιος, που μέχρι πρότινος ήταν ο αρμόδιος υφυπουργός για τα ζητήματα του Κτηματολογίου. 

Οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης ορκίστηκαν σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα άτομα που ορκίστηκαν ήταν ο Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος ως υπουργός Επικρατείας, ο Χρήστος Τριαντόπουλος ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό, ο Ιωάννης Οικονόμου ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό, ο Γεώργιος Στύλιος ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Θεόδωρος Λιβάνιος ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, αναβαθμίζοντας τους Άκη Σκέρτσο, Χρήστο Τριαντόπουλο και Γιάννη Οικονόμου.

Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Τριαντόπουλος αναβαθμίζεται σε υφυπουργό στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Στόχος της αναβάθμισης του κυρίου Τριαντόπουλου είναι να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Με αφορμή αυτή την αναβάθμιση ανακοινώθηκε, παράλληλα, ότι:

Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Ο έως σήμερα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κα Αριστοτελία Πελώνη.

Ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κ. Ιωάννη Οικονόμου.

Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κ. Γεώργιου Στύλιου.

 

Διαχειριστήκαμε πολλές κρίσεις 

 

Η βουλευτής ΝΔ Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα στον απόηχο του μίνι ανασχηματισμού ρωτήθηκε για τα σενάρια πρόωρων εκλογών που με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού απομακρύνονται ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει ότι «Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή ούτε τακτική επιλογή. Είναι μη επιλογή», λέγοντας ότι κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Η κα. Κεφάλα υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου λέγοντας ότι διαχειρίστηκε πολύ δύσκολες καταστάσεις και πολλές κρίσεις. «Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε πολλές κρίσεις: Από την πανδημία του κορωνοϊού, μέχρι τα γεγονότα στον Έβρο και τις πυρκαγιές που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα, σπίτια και επιχειρήσεις» είπε, συμπληρώνοντας ότι «προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των ανθρώπων που έχασαν το βίος τους από τις φωτιές».

Τέλος, ρωτήθηκε για το Ταμείο ανασυγκρότησης αλλά και για τα προγράμματα που αναμένεται να «τρέξουν» στο επόμενο διάστημα λέγοντας: «στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν μέχρι το τέλος του μήνα χρήματα στους πυρόπληκτους αλλά και να ξεκινήσουν τα προγράμματα προκειμένου να πέσουν στην αγορά χρηματικά κεφάλαια ενισχύοντας σειρά δράσεων που θα επανεκκίνησουν την εμπορική και οικονομική λειτουργία. 

 

Οι πρώτες δηλώσεις

 

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, μετά και την εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων, απέδωσε, αμέσως μετά την ορκωμοσία, ο νέος υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, ο οποίος, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους που έχουν χάσει τις περιουσίες τους στις πυρόπληκτες περιοχές, πρόσθεσε: «όλη μας η δουλειά – το λέω ειλικρινά – αυτό το διάστημα θα έχει να κάνει με το να αποκαταστήσει τις ζημιές και να αισθανθούν ξανά ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους».

Πριν την ορκωμοσία δηλώσεις έγιναν και από τα άλλα κυβερνητικά στελέχη: ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για την πολύ μεγάλη τιμή», δεσμεύτηκε ότι θα δώσει, όπως χαρακτηριστικά είπε, τον καλύτερο εαυτό του, ότι θα δουλέψει με όλες του τις δυνάμεις, με ένα στόχο: «να αναδείξουμε το κυβερνητικό έργο σε μια περίοδο ιδιαίτερα καθοριστική και κρίσιμη για την πατρίδα, τους ανθρώπους, για τη χώρα συνολικότερα».

Ο έτερος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος χαρακτήρισε «δύσκολο» το έργο, επιπλέον επεσήμανε ότι «έχουμε πολλή δουλειά όλοι μας με συντονισμό και εργασία, πολλή δουλειά από εδώ και πέρα», ενώ και αυτός έκανε λόγο για τη «μεγάλη τιμή» που του έκανε ο πρωθυπουργός.

Στο τρίπτυχο, «δουλειά – δουλειά – δουλειά» εστίασε, από την πλευρά του ο Θεόδωρος Λιβάνιος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσθέτοντας: «υπάρχουν πολλά προβλήματα, θα τα αντιμετωπίσουμε».

Τέλος, ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος μίλησε για «μια δύσκολη περίσταση», αφού «δοκιμάσθηκε ο τόπος μας με τις πυρκαγιές». Όμως, συνέχισε, «έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα για να μπορέσουμε γρήγορα να επιστρέψουν στην κατάσταση που ήταν οι συγκεκριμένες περιοχές». Και ναι μεν είναι «ευαίσθητος τομέας» ο αγροτικός, ωστόσο, «είμαστε αγροτική οικονομία, θα δουλέψουμε καλά και δυνατά».

 

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ