Ξέφρενο «ράλι» στις τιμές των καυσίμων

Οικονομία

Πάτησαν ξανά… «γκάζι» οι τιμές στα καύσιμα με το ράλι στις διεθνείς τιμές να είναι αυτό που επηρεάζει τις αντίστοιχες τιμές των καυσίμων

Πάτησαν ξανά… «γκάζι» οι τιμές στα καύσιμα με το ράλι στις διεθνείς τιμές να είναι αυτό που επηρεάζει τις αντίστοιχες τιμές των καυσίμων στις αντλίες για τους Έλληνες καταναλωτές. Οι οδηγοί των Ι.Χ και των φορτηγών αντίστοιχα πλησιάζουν με… τρόμο πλέον τα πρατήρια καυσίμων βλέποντας την  τιμή της αμόλυβδης να έχει ξεπεράσει και στα Γιάννενα τα 2 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο να έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 1,80 ευρώ το λίτρο.

Η κατάσταση αυτή έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Ιωαννίνων Θαν. Παπαδόπουλος είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η περίοδος των σταδιακών μικρών και λίγο μεγαλύτερων αυξήσεων φτάνει πλέον τους τρεις συνεχόμενους μήνες.

Το ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι με βάση τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών η κατάσταση όχι μόνο δε δείχνε να παγιώνεται αλλά τις αμέσως επόμενες ημέρες οι τιμές θα αυξηθούν περισσότερο, κάνοντας εφιαλτική την επιλογή της μετακίνησης για τους πολίτες. «Ήδη από χθες είχαμε νέες αυξήσεις στην αμόλυβδη και στο πετρέλαιο και αυτό γίνεται το τελευταίο τρίμηνο. Είναι μία περίοδος που οι τιμές ανεβαίνουν διαρκώς και για το αμέσως επόμενο διάστημα φαίνεται πως θα ανέβουν κι άλλο», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η αύξηση της κατανάλωσης το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ήταν σημειακή και οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην τουριστική περίοδο και στις μετακινήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι δύο εναλλακτικές

Για τους πρατηριούχους όπως άλλωστε εδώ και χρόνια έχουν επισημάνει, η μόνη λύση που μπορεί να αποφέρει άμεσα θετικές επιπτώσεις στις τιμές είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κάτι όμως που καμία Κυβέρνηση δεν υλοποίησε παρά το ότι πολλές ήταν εκείνες που έδιναν παρόμοιες υποσχέσεις. Ένα δεύτερο σημείο καίριας παρέμβασης όμως σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο είναι αυτό της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου που υπολογίζεται ότι αποφέρει παράνομα κέρδη τουλάχιστον 700 εκ. ευρώ στους λαθρέμπορους.

Τι θα γίνει με το θέρμανσης

Από τις 15 Οκτωβρίου στο μεταξύ ξεκινά η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με τον κ. Παπαδόπουλο να σημειώνει πως αν η διάθεσή του ξεκινούσε σήμερα, με βάση τις σημερινές τιμές, το πετρέλαιο θα διατίθετο από 1,60 ευρώ ως τιμή εκκίνησης. «Δεν ξέρουμε όμως σε 15 ημέρες που θα βρίσκονται οι τιμές για να έχουμε μία καθαρή εικόνα. Η Κυβέρνηση είπε όμως ότι δε θα παρέμβει στην αντλία όπως έκανε πέρυσι, αλλά ανακοίνωσε κάποια επιπλέον διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους του επιδόματος. Θα βοηθήσει και αυτό αλλά ακόμη περισσότερο θα βοηθήσει τη δύσκολη κατάσταση για τα νοικοκυριά, η μείωση της τιμής στην αντλία όπως έγινε και πέρυσι», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Φλερτάρει» με τα 100 δολάρια το μπρεντ

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι έκανε το πετρέλαιο καθώς τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δείχνοντας ότι αυξάνεται το παγκόσμιο έλλειμμα στην προσφορά του.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) σκαρφάλωσε σήμερα πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα έτος, σε συνέχεια της εκτίναξης 3,6% την Τετάρτη, ενώ η τιμή του μπρεντ άγγιζε πριν λίγο τα 97 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 0,5%.

Τα αμερικανικά αποθέματα στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν λίγο κάτω από τα 22 εκατ. βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022 και κοντά στα ελάχιστα λειτουργικά επίπεδα.

Έλλειμμα 3 εκατ. βαρελιών την ημέρα

Η τιμή του WTI έχει αυξηθεί κατά περίπου ένα τρίτο από τα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από τον Ιούνιο του 2020, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και προκαλώντας πονοκέφαλο στις κεντρικές τράπεζες.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο ΟΠΕΚ είχε προβλέψει έλλειμμα αργού 3 εκατ. βαρελιών την ημέρα στο δ’ τρίμηνο. Με τη ζήτηση στις ΗΠΑ και την Κίνα να είναι ανθεκτική, πολλοί στην αγορά θεωρούν τώρα αναπόφευκτο να φτάσει το πετρέλαιο τα 100 δολάρια παρά το ράλι του δολαρίου και τις ανησυχίες για τα υψηλά επιτόκια διεθνώς.