Τι θα πληρώσουμε μέχρι τέλος του έτους

Οικονομία

Τρέχουν οι φορολογικές υποχρεώσεις με ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας αλλά και φόρο εισοδήματος να είναι ψηλά στη λίστα.

Ο πρόεδρος των Λογιστών/Φοροτεχνικών Σπύρος Μπέκας αναφέρθηκε στα φορολογικά θέματα.

Ειδικότερα, οι πολίτες με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα που έχουν επιλέξει την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε δόσεις θα πρέπει να τακτοποιήσουν την 6η κατά σειρά για να μη θεωρούν εκπρόθεσμοι.

Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ σε δόσεις. Στο τέλος του μήνα λήγει η 8η δόση ΕΝΦΙΑ καθώς η αποπληρωμή του συγκεκριμένου φόρου ξεκίνησε δύο μήνες νωρίτερα από τον φόρο εισοδήματος. Ωστόσο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν άλλες 2 δόσεις για να εξοφλήσουν τον φόρο, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου του επόμενου έτους

Και οι υποχρεώσεις συνεχίζονται καθώς περίπου 6.000.000 ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου είτε να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας είτε να καταθέσουν ηλεκτρονικά πινακίδες. «Διαφορετικά, το πρόστιμο ανέρχεται στο ισόποσο των τελών. Πάντως, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση για την αποπληρωμή τους. Ο κ. Μπέκας πάντως ξεκαθαρίζει ότι μέχρι 31/12 θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί τα τέλη.

«Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως και η μη καταβολή τους, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα» συμπληρώνει.

Πιο συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:

* Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.

* Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

*Μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

*Όπως είναι εύκολα κατανοητό, τα πρόστιμα θα είναι πολύ «βαριά» σε όσους θα μετακινήσουν το όχημά τους, ενώ το έχουν θέσει ψηφιακά σε ακινησία.

Στο μεταξύ, ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ που θα καταβάλει η ΔΥΠΑ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.

Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:

* Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2022

* Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού

* Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης 2021, κατά το φορολογικό έτος 2021, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η διαδικασία για την καταβολή της ενίσχυσης έχει ως εξής:

*Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-oikonomike-eniskhuse-se-makrokhronia-anergous, ως εξής:

*Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της ενίσχυσης, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση

*Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΣΔΔ)

*Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Η πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη με βάση το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ ως εξής:

*Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 0, 1: έως Πέμπτη 15/12 και ώρα 23:59

*Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 2, 3, 4, 5: Παρασκευή 16/12 (ώρα 00:00 έως 23:59)

*Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ 6, 7, 8, 9: Σάββατο 17/12 (ώρα 00:00 έως 23:59)

*Όλα τα ΑΦΜ: Κυριακή 18/12 και ώρα 00:00 έως Δευτέρα 19/12 και ώρα 07:00

Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι ήταν μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2022 μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ