ΚΑΥΣΙΜΑ -Μειώσεις τιμών στην αντλία έως και 8 λεπτά

Οικονομία

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των καυσίμων τις τελευταίες ημέρες, που φτάνουν ακόμη και τα 7 με 8 λεπτά το λίτρο

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των καυσίμων τις τελευταίες ημέρες, που φτάνουν ακόμη και τα 7 με 8 λεπτά το λίτρο, στην Αττική και αυτό διότι ανανεώνεται πιο γρήγορα το περιεχόμενο στις δεξαμενές. Οι μειώσεις αυτές είναι απόρροια αφενός της αποκλιμάκωσης στην τιμή του Brent, όπως επίσης και η άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο. Βέβαια σήμερα η διεθνής τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε μερικώς και μένει να δούμε αύριο εάν η τάση αυτή θα έχει χαρακτήρα εδραίωσης ή εάν αποτελεί απλά μία τεχνική αντίδραση.

Μικρότερη είναι η μείωση στο diesel κίνησης, με την μείωση να ανέρχεται σε περίπου 5 λεπτά το λίτρο και να διαμορφώνεται στην περιοχή του 1,520 έως 1,540 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε φτάσει μέχρι και το 1,590 ευρώ το λίτρο.

Η ζήτηση θα καθορίσει την τάση για το Brent

Για την μεσοπρόθεσμη τάση του πετρελαίου πολλά θα κριθούν από την ζήτηση και που αυτή θα διαμορφωθεί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι κεντρικές τράπεζες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Βρετανία και την Ευρώπη αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή τους την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με στόχο να τιθασεύσουν τις επίμονες υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Η ασαφής εικόνα για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία θολώνει επίσης τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου, αν και τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν την Παρασκευή ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο εισήγαγε  ποσότητες ρεκόρ τον Μάρτιο. Οι εισαγωγές της Κίνας από τους κορυφαίους προμηθευτές, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έκαστη.