ΚΑΥΣΙΜΑ -Χριστούγεννα με χαμηλότερες τιμές

Οικονομία

Με φθηνότερα καύσιμα θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος οι καταναλωτές, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με την αποκλιμάκωση των τιμών να συνεχίζεται

Με φθηνότερα καύσιμα θα κάνουν Χριστούγεννα φέτος οι καταναλωτές, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με την αποκλιμάκωση των τιμών να συνεχίζεται και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο από τρία 24ωρα οι τιμές στην αμόλυβδη βενζίνη έχουν υποχωρήσει ακόμη και 12 λεπτά το λίτρο για τα πρατήρια εκείνα που προχωρούν σε νέο εφοδιασμό των δεξαμενών τους.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σύντομα, το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, ανάλογη εικόνα θα υπάρξει και για το diesel κίνησης, που θα δει στην Αττική τιμές κάτω των 1,7 ευρώ το λίτρο, κάτι που έχει να συμβεί από τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των τιμών

Οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρές διαφοροποιήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και ειδικά του Brent αλλά και στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο τότε είναι εφικτό να δούμε, στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη τιμές:

– για την αμόλυβδη βενζίνη στα επίπεδα του 1,65 ευρώ το λίτρο και

– για το diesel κίνησης στα επίπεδα λίγο πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο.

Να σημειωθεί πάντως, ότι μετά από αρκετές ημέρες, την Παρασκευή, η διεθνής τιμή του Brent κατέγραψε μικρή άνοδο και βρίσκεται στην περιοχή των 76,7 δολαρίων το βαρέλι με άνοδο 0,7%, μετά και τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι σκέφτεται να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Θα παραταθεί η επιδότηση των 25 λεπτών

Στο μεταξύ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα παραταθεί μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης η επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι ανακοινώσεις είναι πιθανό να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 17 Δεκεμβρίου κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή στην διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού.

Τέλος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχει μία μικρή ενόχληση για εκείνους που αποδίδουν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, στο ότι είναι υψηλή η φορολογία. Και αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης είναι σταθερός τα τελευταία χρόνια και διαμορφώνεται στα 70 λεπτά το λίτρο, ενώ ο ΦΠΑ υπολογίζεται επί του συνόλου της τιμής, όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες χώρες.

Κατά συνέπεια αναφέρουν οι ίδιες πηγές «ας αναζητήσουν άλλου τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα».