Έρχεται μείωση ΦΠΑ, από 24% στο 13%, στην εστίαση 20 ώρες πριν

Οικονομία

Σενάρια για μέτρα στήριξης της εστίασης και του τουρισμού επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.  

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iefimerida.gr, στους δύο αυτούς κλάδους -που απασχολούν μεγάλους αριθμούς εποχικών εργαζομένων- αναμένεται να διοχετευθούν κονδύλια από το πρόγραμμα SURE, για την επιδότηση της εκ περιτροπής εργασίας, που υπολογίζεται ότι θα ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ.

Εστίαση

Ωστόσο, ειδικά για την εστίαση σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτός των μέτρων ρευστότητας, αναμένεται και η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε καφέ, αναψυκτικά και λοιπά ροφήματα. Η εν λόγω μείωση θα είναι έκτακτη και θα ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ως προς την εστίαση, το ενδεχόμενο διατήρησης των ισχυόντων διευκολύνσεων για τα τραπεζοκαθίσματα και τα δημοτικά τέλη έως τα τέλη του 2020, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τουρισμός

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για τον τουρισμό, ο κ. Ρέτσος τόνισε στο iefimerida.gr ότι πρέπει να είναι ρεαλιστικά και βιώσιμα:

«Οι επιχειρήσεις του Τουρισμού στην Ελλάδα έχουν διαφορετικά μπάτζετ, που δίνουν άλλεςδυνατότητες για τα υγειονομικά μέτρα που θα λάβουν. Αυτό ίσως αποτελέσει και ένα εργαλείο μάρκετινγκ, προσέλκυσης πελατείας από κάποιες επιχειρήσεις. Δεν πρέπει όμως αυτά τα μέτρα να αποτελούν προϋπόθεση λειτουργίας ή μη λειτουργίας. Δεν μπορούν να μπουν υπερβολικοί κανόνες που τελικά δεν θα επιτρέψουν σε κάποιους να λειτουργήσουν. Που θα τους αφήσουν έξω. Πρέπει να καλύψουμε τα απαραίτητα όρια της υγειονομικής προστασίας, όπως θα μπουν από τους υγειονομικούς και από το κράτος, και μετά ο καθένας θα έχει το δικαίωμα, με βάση τις δυνατότητες του, να χτίσει παραπάνω. Επαναλαμβάνω, όμως, οι όροι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και βιώσιμοι.»

Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, το μείζον πρόβλημα του κόστους εργασίας καλύπτεται ήδη από το πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων, δηλαδή το επίδομα των 800 ευρώ και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, που θα συμπληρωθεί από κονδύλια του SURE.